vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Batáty z pánve jako rychlá příloha

27.02.2021 Kamila Metzová

Přílohy

Plátky batátů opečené na pánvi na přepuštěném másle. Během pár minut máte připravenou zajímavou přílohu bohatou na betakaroten.

Batáty "jako přílohu" známe nejčastěji v podobě batátové kaše, šťouchaných batátů nebo batátů pečených v troubě. Při jejich krájení se může zdát, že jsou příliš tvrdé a jejich úprava bude trvat déle než u brambor. Opak je pravdou. Batáty jsou většinou rychleji hotové a není dobré je přepéct, protože pak až zbytečně změknou.

Když potřebuji expres přílohu, zvykla jsem si připravit batáty jednoduše na pánvi. Takto upravené mají úplně jinou konzistenci i chuť. Skvělá a rychlá příloha plná vlákniny.🙂

Při této úpravě batátů je kvalitní nepřilnavá pánev nezbytností.

Potřebujete

 Postup

  1. Batáty oškrábu a nakrájím je na drobné plátky. Když je batát velký, tak ho překrojím podélně a pak teprve na plátky. Použila jsem takový ruční krouhač, který ušetří hodně času.👍
  2. Do nepřilnavé pánve dám rozpustit přiměřené množství másla Ghí a přidám plátky batátů. Osolím, posypu na hrubo drceným kmínem a postupně opékám. Občas plátky naberu a otočím. Batáty jsou měkké rychleji, než se může zdát. Pár minut opékání stačí. Samozřejmě doba se řídí celkovým množstvím.

☝️Máte větší zásobu batátů? Zkuste tyto šťouchané batáty s pečenými kapustičkami. Dohromady výborné! 🙂

<p>Batáty z pánve lze udělat dvěma způsoby. Buď je nakrájet na malé kostičky nebo na slabé plátky. Já preferuji plátky.🙂</p>

<p>Batáty si jako přílohu ráda dávám třeba k rybě s fazolkami nebo ke grilovanému sýru Halloumi.🙂</p>