Recept

Gulášovka z hlívy ústřičné – zahuštěná bez mouky

Tradiční chuť a vůni gulášovky si můžete dopřát i bez masa či uzeniny. Osvědčený recept s hlívou je skvělá alternativa. Polévku lze navíc snadno zahustit i bez mouky.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Máte rádi chuť gulášové polévky? Můžete si na ní pochutnat i bez použití masa či uzeniny. Gulášovka z hlívy ústřičné se také objevuje pod pojmem falešná dršťková. I taková chuť dršťkovky sama o sobě je fajn, nikdy nikdo mě ale nepřesvědčí, abych žvýkala dršťky. Bohatě si vystačím s hlívou a udělám tím i lépe pro své zdraví 🙂 Hlívě jsem se dlouho vyhýbala, protože jsem jednoduše nevěděla, co s ní. Teď už mám pár receptů vyzkoušených, tady je jeden z nich…

 Ingredience na 4 porce

  • 300 g hlívy ústřičné (už nakrájené připravené do polévky)
  • 5 brambor nakrájených na kostičky
  • 1 velká brambora na jemno nastrouhaná nebo rozmixovaná
  • 2 cibule
  • 2 až 3 stroužky česneku (jak máte rádi)
  • Olej nebo máslo Ghí
  • Koření – červená paprika, majoránka, bobkový list, sůl, pepř
  • 2 lžíce rajčatové pasty (dala jsem bio protlak v tubě)
  • cca 1,5 l vody + kvalitní bujón na dochucení (např. bio sypký)

 Postup

  1. Na oleji či Ghí orestuji do zlatova 2 nakrájené cibule.
  2. Přidám na menší kousky nakrájenou hlívu. Ty nejtužší spodní konce nedávám. Chvíli restuji hlívu dohromady s cibulí.
  3. Přidám koření a rajčatový protlak. Krátce orestuji a podliji částí vody. Dusím hlívu a mezitím si nakrájím brambory na menší kostičky.
  4. Brambory přidám k hlívě a zároveň přidám i na jemno nastrouhanou nebo rozmixovanou bramboru. Zaliji vodou a ochutím bujónem. Vařím pozvolna do změknutí hlívy a brambor, asi 25 minut.
  5. Pár minut před koncem varu přidám prolisovaný česnek a odeberu 2 naběračky hustého obsahu s trochou tekutiny do vyšší malé nádoby. Tyčovým mixérem rozmixuji na kaši. Tu vliju zpět do hrnce. Doladím chuť a přidám ještě trochu majoránky. Hotovo!

> ☝️Pokud jste spíše na maso, doporučuji vyzkoušet tutogulášovou polévku s bio hovězím mletým masem a červenou paprikou.🙂

Ať se vám polévka povede!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...