V orientální kuchyni se čerstvý zázvor s oblibou používá jako “čerstvé koření”. Kromě toho, že jídlu dodá říz a specifickou chuť, má z nutričního i zdravotního pohledu spoustu benefitů.
Pokud tedy doma máte doma zázvor, kari a kořenovou zeleninu, můžete mít za chvíli hotovo.
Potřebujete
Kousek zázvoru (3-5 cm)
Tuk na orestování zeleniny ( olivový olej, Ghí atd.)
Pórek
200 g kořenové zeleniny (já dala mrkev a kořen petržele)
1 větší bramboru
Koření curry
Zeleninový vývar
Trochu smetany na zjemnění (může být klasická, rostlinná, případně kokosové mléko)
Sůl v případě potřeby
Na závěr zelené bylinky (např. koriandr nebo petrželku)
Postup
Ukrojím kousek zázvoru, oškrábáním ho zbavím slupky a nakrájím na kousky. Ty pak krátce orestuji na tuku.
Přidám porék a krátce orestuji. Přisypu dle chuti koření curry, krátce promíchám a přidám nakrájenou kořenovou zeleninu a bramboru.
Zaliju vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Vařím do změknutí zeleniny asi 15 minut a pak rozmixuji do hladka.
Ke konci zjemním trochou smetany nebo kokosovým mlékem.