Recept

Zapečené smetanové brambory s tofu a hráškem

Variace zapečených brambor, kdy místo "tradičních" kostiček uzeniny použijeme ochucené tofu jako zdroj bílkovin. Pořádná porce do zlatova orestované cibulky zajistí výraznou chuť, smetana zase vláčnost a lehkou krémovost. Toto jídlo se skvěle hodí i jako oběd s sebou do krabičky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience na střední pekáček

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 1 balení ochuceného tofu – např. marinované nebo uzené
  • 200 g mraženého hrášku
  • 2 velké cibule
  • 1 balení vysokoprocentní smetany (200 až 250 ml, 33 %)
  • Tuk na vymazání pekáče a orestování cibule – doporučuji přepuštěné máslo Ghí
  • Na dochucení sůl, pepř a zelené bylinky nebo oblíbená směs koření – já dávám např. Brambůrek nebo Arménskou adžiku

 Postup

  1. Ideálně den předem si uvařím brambory ve slupce. Brambory pak oloupu, nakrájím na malé kostičky, nebo je protlačím skrz mřížku jako na bramborový salát. Malé kousky brambor v míse důkladně promíchám s kořením.

  2. Cibuli nakrájím na kostičky a orestuji pozvolna do zlatova na přepuštěném másle Ghí. Ke konci přidám tofu nakrájené na kostičky a společně krátce promíchám.

  3. Ve větší míse smíchám dohromady brambory, cibuli s tofu, dle potřeby ještě trochu osolím. Vmíchám povolený hrášek a důkladně propojím.

  4. Směs dám do vymaštěného pekáče střední velikosti tak, aby brambory nebyly v příliš vysoké vrstvě. Lepší je vrstva jen pár centimetrů. Zaliju rovnoměrně tučnější smetanou a zapeču v troubě do zlatova bez poklopu. Peču asi na 180 stupňů 30 až 35 minut. Hotovo!

TIP č. 1

Osvědčilo se mi brambory ve slupce připravovat nad párou. Mám skleněný parní nástavec, který nasadím na hrnec a pára se o vše postará. Brambory si díky tomuto postupu zachovají více živin.

 TIP č. 2

Pokud chci, aby bylo jídlo více zeleninové, přidám k hrášku ještě malé kousky brokolice. Tu je třeba předem krátce tepelně upravit. Ideálně nad párou. Zůstane tak hezky zelená. Jindy zase jednu cibuli nahradím pórkem, který je v jídle také vynikající.

> ☝️Další nápad na jídlo s bramborami a tofu? Vyzkoušejte tyto Zapečené brambory s brokolicí, tofu a zapékací omáčkou.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...