Ideálně den předem si uvařím brambory ve slupce. Brambory pak oloupu, nakrájím na malé kostičky, nebo je protlačím skrz mřížku jako na bramborový salát. Malé kousky brambor v míse důkladně promíchám s kořením.
Cibuli nakrájím na kostičky a orestuji pozvolna do zlatova na přepuštěném másle Ghí. Ke konci přidám tofu nakrájené na kostičky a společně krátce promíchám.
Ve větší míse smíchám dohromady brambory, cibuli s tofu, dle potřeby ještě trochu osolím. Vmíchám povolený hrášek a důkladně propojím.
Směs dám do vymaštěného pekáče střední velikosti tak, aby brambory nebyly v příliš vysoké vrstvě. Lepší je vrstva jen pár centimetrů. Zaliju rovnoměrně tučnější smetanou a zapeču v troubě do zlatova bez poklopu. Peču asi na 180 stupňů 30 až 35 minut. Hotovo!
Osvědčilo se mi brambory ve slupce připravovat nad párou. Mám skleněný parní nástavec, který nasadím na hrnec a pára se o vše postará. Brambory si díky tomuto postupu zachovají více živin.
Pokud chci, aby bylo jídlo více zeleninové, přidám k hrášku ještě malé kousky brokolice. Tu je třeba předem krátce tepelně upravit. Ideálně nad párou. Zůstane tak hezky zelená. Jindy zase jednu cibuli nahradím pórkem, který je v jídle také vynikající.
> ☝️Další nápad na jídlo s bramborami a tofu? Vyzkoušejte tyto Zapečené brambory s brokolicí, tofu a zapékací omáčkou.🙂
Sdílet recept myšičky na: