Recept

Zapečené noky s ricottou a křupavou brokolicí

Ricotta je čerstvý syrovátkový sýr, který má mnohostranné využití. Stačí přijít na to, jak ho v kuchyni správně využít a už se ho nezbavíte. Vynikající je za studena, ale i k zapékání. K brokolici se hodí perfektně.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Naschvál jsem do názvu receptu dala pojem “křupavá brokolice”. Ta patří díky svým nutričním hodnotám mezi superzeleninu, ne v každé kuchyni ale zdomácní. Pokud někdo jednou dostane na talíř něco tmavě zeleného rozblemclého, co brokolici připomíná leda při zapojení fantazie, není se čemu divit, že o ni pak není takový zájem.

Nejideálnější úpravou brokolice je její příprava nad párou po dobu pár minut. Pokud někoho její přirozená chuť nenadchne, je dobré ji nějak zaobalit, třeba právě zapéct.

K zapečení jsem zvolila rychlou omáčku ze sýru Ricotta, který lze z nutričního hlediska zařadit mezi favority mléčných výrobků. Jemná a neutrální chuť Ricotty vyzývá k různým experimentům 🙂

Budete potřebovat

  • 500 g bramborových noků (můžete si je udělat z céčkových brambor nebo koupit chlazené)
  • 1 brokolici (500 g)
  • 1 balení sýru Ricotta (cca 250 g)
  • 1 vejce
  • Na dochucení zelené bylinky, sůl, pepř, česnek, olivový olej, lze i přistrouhnout trochu parmazánu

Postup

  1. Uvařte si noky “al dente”. Myslete na to, že se budou ještě dělat v troubě, takže je v žádném případě nepřevařte.
  2. Brokolici rozeberte na menší růžičky a ty pár minut uvařte v troše vody nebo nad párou. Brokolice musí zůstat krásně zelená a křupavá. Jinak jídlo nemá smysl.
  3. Zapékací omáčku máte během minutky. V misce jen smíchejte ricottu s vejcem a ochuťte solí, nasekanou čerstvou petrželkou nebo oreganem. Pro koho je chuť Ricotty příliš jemná, může omáčce dodat šmrnc parmazánem nebo sýrem Grana padano.
  4. Přendejte do zapékací misky a zapečte na 200 stupňů po dobu 20 minut.

TIPY

  • Pokud byste nechtěli jídlo zapékat, Ricotta se běžně přidává do těstovin i za studena. Skvělé je zamíchat jí do hotové rajčatové omáčky na italský způsob.

  • Z ricotty můžete připravit i speciální italské noky, které jsou oblíbenou variantou a chutnají dobře s listovým špenátem nebo v krémové dýňové polévce.

  • V Itálii se jí Ricotta běžně na sladko. Italské babičky už dávno servírovaly jako sladkou pochoutku ricottu s medem. Zkuste ji zapojit do nepečených dezertů. Já občas dětem do skleničky připravím vrstvený dezert s ovocem a krémem z ricotty

  • Připravit si domácí noky je hračka. Půl kila brambor typu C, 1 vejce, 150 g hladké mouky, sůl, nic extra složitého. Když Vám ale jde o čas, nebo Vás hňácání těsta nebaví, normálně si je kupte. Doba pokročila a kupované noky nemusí být nutně plné chemie. Samozřejmě koukněte na složení a volte noky čerstvé nebo chlazené. Nemusíme všechno oddřít sami, když to někdo udělá za nás 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...