Recept

Zapečené brambory s květákem a tofu – s osvědčenou vychytávkou

Jednoduchý a vychytaný recept na zapečený květák. Bohatá porce bílkovin, výrazná chuť. Skvělé i jako jídlo do krabičky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

K zapečeným bramborám s květákem vede mnoho cest. Stačí trochu změnit postup a máte 2 úplně jiná jídla.

Já jsem si recepturu vyladila tak, že brambory ani květák obyčejně nepředvařuji. Brambory si nejdříve uvařím ve slupce a květák předem krátce opeču na pánvi. Jídlo ve výsledku nejen jinak chutná, ale i vypadá.

Dříve jsem tofu krájela na kostičky, osvědčilo se mi ho však nastrouhat na hrubo a promíchat s květákem a bramborami. Vše se důkladně propojí a pak už jen doladí jednoduchou zapékací omáčkou.🙂

 Ingredience (cca 3 porce)

  • asi 8 brambor
  • 1 střední květák
  • 1 tofu (použila jsem ochucené “marinované”)
  • 2 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
  • Olivový olej nebo máslo Ghí
  • Na dochucení sůl, drcený kmín, pepř, může být špetka muškátového květu nebo kurkumy
  • Zelené bylinky na dozdobení

 Postup

  1. Brambory nejdříve uvařím v dostatečně osolené vodě ve slupce a nechám vychladnout.
  2. Květák rozeberu na růžičky a ty ještě překrájím na menší kousky. Kousky syrového květáku opeču na pánvi na olivovém oleji, až trochu změkne, trochu se opeče, povolí. Stačí pár minut. Musí zůstat na skus.
  3. Brambory oloupu, protlačím skrz mřížku nebo je nakrájím na drobné kostičky. Promíchám s květákem, na hrubo nastrouhaným tofu, ochutím a promíchám.
  4. Směs dám do pekáčku. Použila jsem pekáček asi 32 x 25 cm. Vždy záleží na celkovém množství hmoty. Hlavní je, aby vrstva nebyla příliš vysoká.
  5. V míse si rozšlehám vejce se zakysanou smetanou, lehce osolím, opepřím a když chci, doladím muškátovým květem nebo kurkumou. Naliju rozvnoměrně do pekáčku na květákovou směs.
  6. Zapékám na cca 190 stupňů asi 25 minut. Povrch musí lehce zezlátnout. Hotovo!

 TIP

  • Zároveň s květákem je možné opéct také cibuli. Jídlu to dodá zase jinou chuť. Mně vyhovuje varianta bez cibule.
  • K opečenému květáku můžete ke konci přidat také pórek. Hodí se to třeba ve chvíli, kdy chcete chystat větší množství a máte jen 1 květák.
  • Skvělá je také varianta, kdy se místo brambor použijí batáty

☝️Jako další recept z květáku doporučuji vyzkoušet tento obalovaný květák pečený v troubě. Křupavý i bez smažení!👍

Ať se vám recepty z květáku povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...