Recept

Zapečená cuketa plněná žampiony a sýrem

Hodíme se k sobě, miláčku? Říká žampion cuketě. Definitivně ano!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když tak přemýšlím, co nejčastěji dělám s cuketou, tak vyhraje jakákoliv verze krémové cuketové polévky a jakákoliv verze obalované cukety. U Žampionů je to nejčastěji nějaká rychlá směs z pánve, rizoto nebo také pomazánka na topinky.

Teď jsem zkusila něco úplně nového. Jídlo je téměř bez práce do 10 minut v troubě a výsledek vynikající.

Množství je na 2 porce

Budete potřebovat

  • 1 střední cuketu
  • 250 g zahradních žampiónů (menší vanička)
  • 2 lžíce ricotty
  • 30 g sýru Grana padano nebo parmazánu
  • Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, hřibové koření
  • Na orestování žampionů přepuštěné máslo Ghí, seženete i v BIO kvalitě
  • Na pokapání olivový olej
  • Zelenou petrželku na ozdobu

Postup

  1. Žampiony omyjte a nasekejte na jemno nebo malé kousky. Může pomoci kuchyňský robot.
  2. Orestujte je pár minut na oleji nebo na másle GHÍ. Pokud chcete, můžete pod žampiony hodit ještě cibuli. Osolte, opepřete, rozhodně přidejte drcený kmín a skvělé je taky hřibové koření. Nechte krátce zchladnout, zjemněte 2 lžícemi syrovátkového sýra Ricotty a výrazným tvrdým sýrem Grana padano.
  3. Cuketu omyjte, rozřízněte podélně a vydlabejte vnitřek tak, aby vznikl prostor pro náplň, ale zároveň pod slupkou byla i vrstva dužiny. Cuketové lodičky naplňte směsí a vložte do vhodné nádoby. Já mam oblíbený obdélníkový skleněný pekáček.
  4. Pečte v troubě na 190 stupňů asi 40 minut. 5 minut před koncem můžete ještě povrch posypat trochou sýra. Že je hotovo poznáte pohledem, povrh lehce zezlátne, cuketa stále krásně drží tvar, ale už je rozpečená.

Toto jídlo je výborné teplé i studené, samotné i s přílohou. Přílohu zvolte s citem. Vzhledem k typu jídla bych to místo houskových knedlíků viděla spíše na rýži nebo bulgur, který je i na fotce 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...