Když tak přemýšlím, co nejčastěji dělám s cuketou, tak vyhraje jakákoliv verze krémové cuketové polévky a jakákoliv verze obalované cukety. U Žampionů je to nejčastěji nějaká rychlá směs z pánve, rizoto nebo také pomazánka na topinky.
Teď jsem zkusila něco úplně nového. Jídlo je téměř bez práce do 10 minut v troubě a výsledek vynikající.
Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, hřibové koření
Na orestování žampionů přepuštěné máslo Ghí, seženete i v BIO kvalitě
Na pokapání olivový olej
Zelenou petrželku na ozdobu
Postup
Žampiony omyjte a nasekejte na jemno nebo malé kousky. Může pomoci kuchyňský robot.
Orestujte je pár minut na oleji nebo na másle GHÍ. Pokud chcete, můžete pod žampiony hodit ještě cibuli. Osolte, opepřete, rozhodně přidejte drcený kmín a skvělé je taky hřibové koření. Nechte krátce zchladnout, zjemněte 2 lžícemi syrovátkového sýra Ricotty a výrazným tvrdým sýrem Grana padano.
Cuketu omyjte, rozřízněte podélně a vydlabejte vnitřek tak, aby vznikl prostor pro náplň, ale zároveň pod slupkou byla i vrstva dužiny. Cuketové lodičky naplňte směsí a vložte do vhodné nádoby. Já mam oblíbený obdélníkový skleněný pekáček.
Pečte v troubě na 190 stupňů asi 40 minut. 5 minut před koncem můžete ještě povrch posypat trochou sýra. Že je hotovo poznáte pohledem, povrh lehce zezlátne, cuketa stále krásně drží tvar, ale už je rozpečená.
Toto jídlo je výborné teplé i studené, samotné i s přílohou. Přílohu zvolte s citem. Vzhledem k typu jídla bych to místo houskových knedlíků viděla spíše na rýži nebo bulgur, který je i na fotce 🙂