Zase jsem se pustila do svého pečícího experimentování, které dopadlo skvěle. Rozhodla jsem se pro kombinaci celého máku, pohankové mouky a kefíru …Pohankovou mouku kupuji pravidelně a používám ji hlavně při pečení moučníků a při přípravě PALAČINEK
Celý mák je v moučníku geniální záležitostí. Nejen, že mu to tam sluší, ale i pěkně křupe, no musíte zkusit 😉
Budete potřebovat
1 klasický hrnek, můj měl 270ml
1 hrnek celého máku
1 hrnek polohrubé mouky (lze i celozrnnou)
1 hrnek pohankové mouky jemně mleté
3 vejce
3/4 hrnku přírodního cukru (nebo jiné alternativní sladidlo jako med, slady, sirupy)
3/4 hrnu oleje
1/2 hrnku kefíru
1/2 pytlíku kypřícího prášku do pečiva (ideálně BIO)
Povidla na potření hotového moučníku (nebo džem)
Strouhaný kokos na posypání
Postup
Ušlehejte vejce s cukrem (sladidlem) a přidejte olej.
Vmíchejte obě mouky, kefír, prášek do pečiva a celý mák.
Vlijte na vymazaný a vysypaný plech, pečte asi na 180 stupňů do suché špejle, max. tak 30 minut.
Až moučník trochu vychladne, potřete jej povidly nebo džemem a posypte strouhaným kokosem.