Osvědčený recept na křehké vafle. Dejte si je se smetanovým krémem nebo šlehačkou. Zdobte ovocem, posypejte kakaem, skořicí, zakápněte sirupem. Skvělý dezert nebo super víkendová snídaně.
Vafle jsou u nás doma hit. Vždy, když děti zaslechnou slovo vafle, začnou skandovat. Palačinky a lívance děláme bežně a celkem často. Vafle občas o víkendu. Vypadají atraktivně a všechny baví pořádně je ozdobit smetanovým krémem, ovocným rozvarem nebo je pokapat javorovým sirupem.
Pokud má být vafle jako dezert, stačí 1 dávka. Když je dělám jako jídlo, připravím dvojitou dávku.
Ingredience na 8 kusů
2 vejce
170 g hladké mouky
300 ml mléka
60 g rozpuštěného másla
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
2 lžíce cukru nebo jiného sypkého oslazovadla
1 vanilkový cukr s přírodní vanilkou nebo vanilkový extrakt
špetku soli
Postup
Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte sníh.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. K tomu přidejte mléko, žloutky a lehce rozpuštěné máslo. Šlehejte nebo míchejte zcela do hladka.
Do těsta pomocí vařečky zlehka zakomponujte sníh.
Pečte vafle podle vašeho typu vaflovače. Já mám 2 čtverce a na každou vafli dávám 2 lžíce těsta. Může to vypadat, že těsta je ve formě až až, díky tomu se ovšem vytvoří mřížka.
Vafle mažte a zdobte podle vašeho stylu. Já na ně ráda dělám smetanový krém ze zakysané smetany, tvarohu (nebo skyru). Ten můžete dosladit třeba oblíbeným sirupem.
Skvělé je čerstvé bobulovité ovoce, mimo sezónu přijdou vhod dušená jablka se skořicí nebo ovoce z mrazáku.