Recept

Vláčná bezlepková bábovka ze zakysaného podmáslí

Vychytaná bábovka, kterou ocení celiaci nebo všichni, kdo dávají přednost moučníkům bez lepku. Skvělá konzistence díky podmáslí, chuť podtrhne kakao a voňavá citronová kůra.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Upéct bezlepkovou může být naprosto snadné, když máte správný recept a svoji osvědčenou bezlepkovou mouku či jejich kombinace.☝️

Já jsem různě experimentovala a zkoušela tradiční olejovou bábovku, bábovku ze 6 vajec, tvarohovou bábovku, kokosovou bábovku. Něco se povedlo, něco vůbec. Třeba mi vůbec nevyhovuje, když je bábovka moc piškotová a suchá.

Vzala jsem si tedy do parády běžně dostupné zakysané podmáslí, které je zdrojem bílkovin a dokáže těsto příjemně zvláčnit. Osvědčil se mi tento poměr ingrediencí.

Samozřejmě musíte počítat s tím, že každé podmáslí je trošku jiné a hlavně každá bezlepková mouka může více či méně vázat tekutinu. Proto jsem v ingrediencích napsala 350 – 400 ml podmáslí. Těsto musí být hezky krémové, hustší, tekuté.

Množství je do klasické bábovkové formy.

Ingredience

  • 350 – 400 ml zakysaného podmáslí (prodává se buď v půllitrovém nebo litrovém balení)
  • 150 g bezlepkové mouky (směs, buď přímo na pečení moučníků nebo univerzální)
  • 150 g bezlepkových jednodruhových mouk ( já dala půl na půl kombinaci hladké kukuřičné a hladké jáhlové mouky)
  • 200 g sypkého oslazovadla (buď v krystalové nebo moučkové variantě)
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr (nejlépe bio s pravou vanilkou)
  • 130 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička sušené citronové kůry – Já používám tuto sušenou mletou citronovou kůru BEZ chemie
  • 1 kypřící prášek do pečiva (dávám bio bez fosfátů)
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • Máslo a rýžová krupička na vymazání a vysypání formy

 Postup

  1. Vejce lehce prošlehám s cukrem nebo jiným sypkým oslazovadlem. Není třeba šlehat dlouho až do pěny….
  2. Přidám olej, 350 ml podmáslí a promíchám.
  3. Postupně zapracuji mouky. Když mám čas, tak mouku prosyju přes sítko. Přidám kypřící prášek do pečiva, sušenou mletou citronovou kůru a promíchám.
  4. Vyhodnotím konzistenci těsta. Pokud se mi zdá příliš husté, přidám ještě 50 ml podmáslí.
  5. 2/3 těsta vliju do vymazané a vysypané formy na bábovku. Do zbytku těsta přidám 2 lžíce kakaa a případně doladím ještě lžící podmáslí. Vliju do formy na světlé těsto a dokola několikrát “projedu” vidličkou, aby se obě barvy alespoň trochu propojily.
  6. Dám do vyhřáté trouby a peču na 175 stupňů asi 50 minut. Zkusím špejlí, zda je bábovka propečená. Hotovo!

 TIP

Je výhodné mít při pečení moučníků po ruce citronovou kůru. Dodá těstům vůni a jedinečný šmrnc. Dbejte však na její kvalitu. Mně se osvědčilo používat tuto citronovou kůru od Davídka Mám jistotu, že je kůra bez chemie.👍

> ☝️Do bábovky můžete použít i bílý jogurt. Máte rádi kokos? Vyzkoušejte tuto jogurtovou bábovku s kokosem.🙂

Ať se vám bábovky povedou.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...