Recept

Velikonoční mazanec – osvědčený recept, jiný už nedělám

Vymazlený a osvědčený recept na velikonoční mazanec. Vláčný, voňavý...Z těsta můžete udělat 1 větší bochánek či 2 malinké, nebo ho jednoduše zaplést. Vypadá pak slavnostně.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience na 1 větší mazanec (bochánek)

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml lehce zahřátého mléka
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
  • 1/2 lžičky soli
  • 30 g čerstvého droždí ( nebo 12 g sušeného)
  • 40 g rozinek (nebo o něco více, pokud chcete)
  • 2 lžíce rumu
  • Citronová kůra z půlky velkého citrónu (nebo malá lžička sušené)
  • Rozšlehané vejce na potření
  • Nasekané loupané mandle na posypání

 Postup

  1. Jako první nechte vzejít kvásek. Rozdrobené droždí promíchejte s částí teplého mléka a částí cukru. Přisypte trošku mouky a nechte alespoň 20 minut na teplém místě vzejít.

  2. Rozinky namočte do rumu a nechejte bobtnat.

  3. Do mísy s kváskem postupně zapracujte ostatní ingredience. Zbytek mléka, cukru, mouku, mírně rozpuštěné máslo, sůl, vejce, vanilkový cukr nebo extrakt, citronovou kůru. Pomocí vařečky, pekárny nebo robota vypracujte hladké těsto. Nakonec do něj zapracujte rozinky.

  4. Těsto nechte odpočinout/kynout na teplém místě alespoň 40 minut.

  5. Pak těsto vytvarujte do bochánku nebo udělejte pletený mazanec. Pokud děláte kulatý bochánek, doporučuje se uprostřed nastřihnout křížek, aby se neroztrhl, kde nechceme…Přendejte ho na plech vyložený pečícím papírem a nechte takto kynout asi 60 minut.

  6. Před pečením mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypte nadrcenými mandlemi nebo plátky mandlí.

  7. Pečte v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 50 minut do zlatova. Přesný čas je třeba si poprvé vyzkoušet podle vlastní trouby. Bochánek by měl být uprostřed zcela propečený, ale měl by zůstat krásně vláčný, nevysušený…

  8. Mazanec naservírujte na ozdobný talíř nebo tác a poprašte moučkovým cukrem, pokud chcete… Hotovo!

TIP č. 1

Pokud máte domácí pekárnu, můžete těsto nechat zpracovat v ní na program “těsto”. To v pekárně i krásně vykyne. A když těsto necháváte kynout tradičně v míse, doporučuji umístit na teplé místo. Já ho někdy dávám do koupelny, kde lehce hřeje podlaha.

 TIP č. 2

Z vykynutého těsta můžete udělat 1 velký bochánek nebo 2 menší. Já ráda dělám pletený mazanec. Je to jednodušší, než se může zdát. Stačí těsto rozdělit na 4 hady, dát je přes sebe ve tvaru mřížky kolem dokola zaplést. Podrobněji i s fotkami bude tento postup v samostatném receptu.

> ☝️Pokud ještě nemáte recept na beránka, doporučuji vyzkoušet tohoto Velikonočního jogurtového beránka.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...