Recept

Vaječná omeleta na sladko – s ricottou a jahodovým rozvarem

Vaječná omeleta na sladko je perfektní volbou pro ty, kteří nevyhledávají tradiční palačinky, ale mají chuť na typově podobné jídlo. K omeletě se hodí krémová ricotta, která je na rozdíl od tvarohu přirozeně sladká a skvěle ji doplní ovoce.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience na 1 porci nebo 2 menší omelety

  • 2 vejce
  • 1 lžíce sypkého oslazovadla – cukr nebo jeho alternativy
  • 1 lžíce preferované jemně mleté mouky – já dávám mandlovou nebo jáhlovou, rýžovou
  • Přepuštěné máslo Ghí nebo olej na opečení
  • Na dokončení Ricotta – může být rozmíchaná s trochou sirupu, např. čekankový
  • Ovoce dle možností a sezóny – jahodový rozvar z mražených jahod, nebo rozmačkané čerstvé jahody atd.
  • Na poprášení alternativa moučkového cukru nebo kokosová mouka

 Postup

  1. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte “cukr” a také vyšlehejte do pěny.

  2. Do žloutkové hmoty vmíchejte lžíci mouky. Skvělá je jemně mletá mandlová. Spojte se sněhem.

  3. V menší nepřilnavé pánvi nechte zahřát Ghí nebo olej a lžící naneste polovinu směsi. Rozprostřete do tvaru menší omelety. Pozvolna opékejte na mírném stupni. Když omeleta z jedné strany zatuhne, opatrně ji otočte a opečte i z druhé strany.

  4. Když jsou omelety hotové, pomažte každou ricottou a přidejte ovocný rozvar nebo šťavnaté ovoce. Dozdobte dle chuti a nálady.

TIP č. 1 – Jak udělat jahodový rozvar?

Jahodový rozvar dělám většinou z jahod, které mám z období sezóny v mrazáku. Jahody dám do rendlíku a nechám je postupně povolit. Pak je šťouchačkou rozmačkám a bez pokličky mírně vařím tak, aby se odpařila voda a přirozeně tak zhoustly. Do omelety je však potřebuji hustější, proto je na závěr lehce dohustím troškou škrobu nebo chia semínky nebo jemně mletým psylliem.

 TIP č. 2

Do omelety někdy dávám i jogurt. Ten je ale moc řídký, proto ho nechám na sítku přes plátýnko vykapat. Má pak hustou konzistenci a drží na místě.

> ☝️Další nápad, jak zkombinovat vejce a ricottu? Doporučuji vyzkoušet slané Vaječné muffiny

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...