Recept

Víno & jídlo: Tyrolské fleky se zelím a bílým vínem

Oblíbené tradiční jídlo rakouské kuchyně, které stojí jen na několika ingrediencích. Kombinace kvalitních fleků, orestované cibulky a dobře ochuceného zelí je osvědčená. V Tyrolsku zelí podlévají bílým vínem, které mu dodá typický šmrnc.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Flíčky se zelím je nám všem známé jídlo z dětství, které se dá připravit ve více variantách. V Rakousku dokonce patří mezi tradiční jídla. Tyrolský recept má jeden zásadní fígl. Přidávají totiž do zelí bílé víno. Talíř fleků pak ještě zdobí zakysanou smetanou a pažitkou.

Doporučuji použít kvalitní bílé víno, které zajistí tu správnou chuť. V tomto receptu se o víno postaralo opět vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Na vinistu mají velmi kvalitní vína za dobré ceny ze všech koutů světa…

 Ingredience

  • 350 g velkých vaječných fleků
  • 1/2 hlávky středního bílého zelí (asi 450 g)
  • 2 cibule
  • 3 lžíce másla Ghí
  • 150 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • lžíce husté zakysané smetany a pažitka na ozdobu

 Postup

  1. Zelí očistěte, překrojte na půl a nakrouhejte.

  2. V hlubší pánvi orestujte do zlatova na másle Ghí 2 na drobno nakrájené cibule. Přidejte zelí a chvíli restujte.

  3. Zalijte bílým vínem, osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Zelí duste pod pokličkou asi 20 minut.

  4. Zatímco se zelí dusí, uvařte si dle návodu fleky a smíchejte je s kouskem másla. Jakmile je zelí měkké, nebo podle vašich představ, přimíchejte fleky.

  5. Každou porci doplňte lžící husté zakysané smetany a ozdobte pažitkou.

TIP č. 1

Suché bílé víno do tohoto receptu si můžete vybrat podle svých představ. Jeden z druhů, který se hodí nejvíc, je Riesling. Doporučuji mrknout na vinisto do sekce suchá bílá vína . A když jsme u toho Rakouska, zaujal mě tam také “Degustační set Rakousko 5+1 zdarma”.

> ☝️Kdybyste měli chuť přeskočit z Rakouska do Itálie, doporučuji vyzkoušet recept pinsa romana.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...