Rychle / jednoduše / zdravě

Víno & jídlo: Pinsa romana s parmskou šunkou a mozzarellou - extra jednoduché

Nadýchané těsto s domácí rajčatovou omáčkou ozdobené skvělými ingrediencemi v italském duchu. Tento recept je rychlovka, protože pracujeme s předpřipraveným těstem. Tohle jídlo zvládne každý.
Jak se peče pinsa

Chcete rychlou večeři, chuťovku nebo připravit něco atraktivního pro přátele? Super věc je pinsa. Pinsa je tradiční italské jídlo podobné pizze. Její příprava i chuť je však jiná.

Zatímco pizza je "placatá" a vyrobená z pšeničné mouky, pinsa je nadýchaná a tradičně kromě pšeničné mouky obsahuje i rýžovou a sojovou.

Těsto na pinsu si samozřejmě můžete vyrobit od základu, v tomto receptu chci ale ukázat, jak se k výsledku dostat rychle. Občas se fakt hodí mít po ruce hotový základ, který jen dozdobíte a dopečete.

K pinse se tradičně hodí kvalitní bílé víno, o které se opět postaralo vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Vinisto je první české online tržiště s vínem a destiláty, kde můžete pohodlně vybrat vína ze všech koutů světa přesně podle vašeho gusta.

Jdeme na recept...

 Ingredience na 1 pinsu

  • 1 základ na pinsu (prodává se jako produkt k dopečení)
  • 200 g passaty (zahuštěné rajčatové pyré)
  • 100 g cherry nebo datlových rajčátek
  • 1 balení parmské šunky
  • 1 balení kvalitní mozzarelly
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Sušené italské bylinky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř

 Postup

  1. Jako první si připravte domácí omáčku na pinsu. Do rendlíku dejte pasírovaná rajčata, napůl překrojená čerstvá rajčátka, ochuťte solí, pepřem, bylinkami a kyselost vyrovnejte troškou cukru. Vařte bez pokličky do zhoustnutí alespoň 15 minut. Cílem je odpařit vodu. Nechte vychladnout.

  2. Troubu předehřejte na 230°. Pinsu dejte na plech a potřete omáčkou. Nemusíte použít všechnu. Ozdobte ledabyle parmskou šunkou a osušenou natrhanou mozzarellou.

  3. Pečte podle návodu, obvykle stačí 4 až 5 minut.

  4. Zakápněte olivovým olejem a ozdobte bazalkou. Podávejte stylově na dřevěném prkénku se sklenkou vychlazeného bílého vína.

TIP č. 1

V rámci párování jídla s vínem se k této pinse hodí třeba Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc. Chybu neuděláte také růžovým vínem. Více tipů najdete na vinistu.

 TIP č. 2

V tomto receptu jsem pinsu ozdobila a dala zapéct do trouby. Pinsa je však také specifická tím, že se tradičně zdobí i čerstvými ingrediencemi. Co to znamená v praxi: Základ na pinsu potřete omáčkou, dáte péct, a když je hotová, už ji jen ozdobíte parmskou šunkou, natrhanou mozzarellou, olivami, rukolou, bazalkou. Vypadá to božsky.

☝️Další recept v italském duchu? Doporučuji vyzkoušet tyto boloňské lasagně. Ty jdou ruku v ruce zase s červeným vínem...

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Pinsa pizza

Základ z pasírovaných rajčat a čerstvých rajčat, parmská šunka a mozzarella...

 
Jaké víno se hodí k pinse

Pinsa romana chutná nejlépe zakápnutá kvalitním olivovým olejem, ozdobená čerstvou bazalkou, se sklenkou lehkého bílého vína. Nejlepší má vinisto.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?