Vděčné těsto, ze kterého můžete vykrajovat nejen tyčinky různých velikostí, ale také tvary. Jaké je chcete mít, to už záleží na Vás. S celozrnnou moukou? Cizrnovou? Posypané sýrem nebo kmínem nebo konopnými semínky? Všechno je možné :)
Tyto tyčinky dělám několikrát do roka. Zde je jejich základní varianta, recepturu ale často měním zkouším různé varianty podle toho, pro jakou příležitost je dělám. Místo tvarohu lze použít i sýr ricotta nebo čerstvý smetanový sýr. Na Silvestra je zase ještě vylepšuji o sýr grana padano.
Budete potřebovat
Množství na 1 plech
150 g jemně mleté mouky (můžete dát polovinu celozrnné)
150 g tvarohu
150 g másla
Vejce na potření
Semínka, kmín, papriku, sýr, oříšky na posypání
Postup
Z mouky, měkkého másla a tvarohu vypracujte hladké těsto.
Dejte ho odležet do lednice, aby se dalo dobře vyválet na plát silný asi 0,5cm.
Těsto přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pomocí rádýlka rozkrájejte na tyčinky. Já dělám raději kratší a širší.
Potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte kmínem,lněnými, sezamovými, konopnými nebo slunečnicovými semínky.
Pečte na 180 stupňů do zlatova. Záleží na tloušťce těsta, já jsem pekla 20 minut.
Hodí se jako součást pohoštění, kdy se mohou jen tak zobat, nebo namáčet třeba do ŠUNKOVÉ PĚNY, ale i do krabičky někam na cestu spolu s nakrájenou zeleninou.