Recept

Tuňáková pomazánka s uzeným tofu a mrkví

Domácí pomazánka bohatá na bílkoviny a vlákninu. Uzené tofu a tuňák jí dodají extra vláčnost a výraznou chuť. Orestovaná mrkev ji celkově odlehčí a zajistí perfektní konzistenci.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Při přípravě pomazánek mám ráda jednoduchost. Není třeba ingredience překombinovávat. Proto ráda připravuji pomazánku buď tuňákovou, vajíčkovou nebo čistě rostlinnou z tofu a mrkve.🙂

Občas je ale lepší odsunout princip “buď a nebo” stranou a těšit se z výsledku, který chutná.🙂

Kombinace tofu, vajec a tuňáka zajistí pomazánce dostatek bílkovin a sytost.

 Ingredience

  • 1 balení tuňáka nakládaného v oleji (v konzervě nebo ve skle, asi 160 g)
  • 1 balení uzeného tofu (kostička, asi 180 g)
  • 2 střední mrkve
  • 2 vejce uvařená na tvrdo
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Na dochucení sůl, pepř, kurkuma, lžička hořčice a citronová šťáva k docílení požadované chuti
  • Na ozdobu lahůdková cibulka či zelené bylinky dle sezóny a možností (např. řeřicha, pažitka, petrželka)

 Postup

  1. Vejce uvařím na tvrdo. Mrkev nastrouhám na drobno. Mrkev orestuji na pánvi na oleji nebo na přepuštěném másle.
  2. Tyčovým mixérem rozmixuji ve vyšší nádobě tofu spolu s trochou olivového oleje do hladké pasty.
  3. Tuňáka sliju, olej nepoužívám. Ve střední míse ho rozmačkám vidličkou na kaši. Přidám nastrouhaná nebo na drobno posekaná vejce, orestovanou mrkev a pastu z uzeného tofu.
  4. Dochutím solí, pepřem a malým množstvím hořčice. Nedávám více než lžičku, aby hořčice příliš neovlivnila chuť. Doladím citronovou šťávou a čtvrt lžičkou kurkumy. Kurkuma dodá pomazánce krásnou barvu. Hotovo!

 TIPY

  • Když nemám citronovou šťávu, okyselím pomazánku třeba troškou balsamikového octa.

  • S kurkumou zacházejte opatrně. Velmi barví. Platí, že méně je více. Koupit ji můžete sypkou ve formě koření, objevíte ji však také v obchodech jako čerstvý oddenek typově podobný zázvoru.

  • Uzené tofu má výraznou chuť, což se k jemné chuti mrkve hodí. Použít však můžete i tofu natural nebo marinované tofu.

Jak se dá ještě použít uzené tofu? Doporučuji vyzkoušet noky se zelím a uzeným tofu.

Ať se vám to povede!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...