Knedlíčky do polévek obecně mohou být jednoduchou, ale také složitou záležitostí.🤷♀️ Je potřeba jejich konzistenci dostat do oka. Obzvlášť, když je chceme vařit rovnou ve vývaru… Kdejaké experimenty se pak často nevyplatí. Knedlíčky se v polévce mohou rozpadnout, nebo také mohou být příliš tuhé. A to platí pro knedlíčky játrové, masové, vločkové či krupicové.
Jednou z možností, jak docílit křehkých knedlíčků, které se při vaření nerozpadnou, je upéct knedlíčky v troubě. Tento postup je výhodný především u různých sýrových či “alternativních” knedlíčků.
Tyto z tofu jsou snadné a zajímavě doplní jak vývar, tak různé zeleninové krémové polévky. 🙂
Ingredience na cca 10 knedlíčků
1 balení bio tofu natural (asi 180 g)
1 vejce
25 až 30 g hladké nebo jemně mleté mouky (asi 2 vrchovaté lžíce, zkoušela jsem i jáhlovou či bezlepkovou směs Jizerku)
Na dochucení sůl, pepř, může být i trochu zeleninového koření, na barvu špetka kurkumy, případně stroužek česneku)
Hrst nasekaných zelených bylinek
Postup
Tofu osuším papírovou utěrkou a nastrouhám na jemno. Smíchám s vejcem, ochutím, přidám mouku a chvíli důkladně míchám, aby vznikla kompaktní hmota.
Začnu naolejovanýma rukama tvarovat knedlíčky. Hmota je velmi měkká, přesto jdou knedlíčky snadno vytvarovat. Naskládám je do nepřilnavého pekáčku a peču na 200 stupňů do lehkého zezlátnutí asi 17 minut.
Knedlíčky vkládám až do misky s polévkou. Jsou měkké, jdou dobře ukrojit lžící.
> ☝️Mezi oblíbené knedlíčky patří také tyto klasické knedlíčky se špaldovou krupicí, které se dají vařit rovnou ve vývaru.🐭
Dobrý vývar s knedlíčky se doma nikdy neztratí. Ať se vám povede!