Když byly děti malé, cuketovou omáčku jsem kvůli nim mixovala do hladka. Teď už ji dělám jinak. Cuketu nastrouhám na jemno, nic nemixuji a na talíři těstoviny ještě doplňuji o kousky opečené šunky nebo pancetty a doladím vyzrálým sýrem. Dohromady skvělé!
Ingredience (cca 4 porce)
Těstoviny fusilli (druh dle vašeho stylu, na fotce jsou bezlepkové)
3 střední tvrdší cukety (strouhám na jemno)
1 cibule
1 stroužek česneku
Olivový olej nebo máslo Ghí
1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
Na dochucení sůl, pepř, sypký zeleninový bujón nebo sušené bylinky dle chuti
Schwarzwaldská šunka
Tvrdý vyzrálý sýr (Grana padano, Gran Moravia, Parmezán atd.)
Postup
Cibuli nakrájím na drobno, cukety omyju a nastrouhám na jemno.
Zatímco chystám omáčku, dám vařit těstoviny do vroucí osolené vody. Těstoviny musí zůstat pevné na skus, aby se daly dobře promíchat s omáčkou a nerozpadly se.
V pánvi nechám na olivovém oleji nebo másle Ghí zesklovatět cibuli, přidám prolisovaný stroužek česneku, promíchám a hned přidám nastrouhanou cuketu. Ochutím. Cuketu na pánvi nedusím pod pokličkou, ale spíše restuji. Postupně se zbaví vody. Stačí 5 minut nebo podle situace v pánvi.🙂
Odstavím z plotny a vmíchám zakysanou smetanu tak, aby vznikla hustá cuketová omáčka.
TIP
Místo zakysané smetany můžete cuketu zjemnit hustou rostlinnou smetanou nebo ji promíchat s ricottou.