Recept

Jednoduché sýrovo-mrkvové tyčinky

Velmi jedlé tyčinky, které mohou posloužit jako domácí slaná chuťovka nebo jako příloha ke krémovým zeleninovým polévkám.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Inspirovala jsem se u klasického tvarohového těsta na tyčinky. Místo tvarohu jsem však použila čerstvý smetanový sýr (typ gervais, lučina). Zkusila jsem jako základ 100g kostičku a množství pak bylo přesně na 1 plech tyčinek. Mrkev je dobré nastrouhat opravdu na jemno, těsto se pak lépe krájí do tvaru tyčinek.

Budete potřebovat

  • 120 g hladké mouky (polovinu jsem dala jemně mleté celozrnné špaldové)
  • 100 g čerstvého sýra gervais nebo lučiny (prodává se přímo v alobalu
  • 100 g másla
  • 50 g na jemno nastrouhané mrkve
  • sůl
  • kmín či semínka na posypání (sezamové, lněné, slunečnicové)

Postup

  1. Z mouky, másla a čerstvého sýra vypracujte těsto.
  2. Ke konci přidejte na jemno nastrouhanou mrkev a zapracujte.
  3. Těsto nechte ztuhnout v lednici, aby z něj šla dobře vyválet placka o tloušťce 3 – 5 mm.
  4. Pomocí krájecího kolečka (třeba to na pizzu) těsto rozdělte na jednotlivé tyčinky a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto lze také krájet už rovnou na plechu.
  5. Každou tyčinku potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem nebo semínky. Některé nechávám i bez posypu 🙂
  6. Pečte asi na 180 stupňů do zezlátnutí, trvá to tak 20 minut.

Tyčinky lze servírovat dospělým v rámci pohoštění, dětem můžete k tyčinkám připravit zdravou pomazánku, do které si mohou tyčinky namáčet. Skvělá je rovněž varianta s jakoukoliv krémovou zeleninovou polévkou…

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...