Inspirovala jsem se u klasického tvarohového těsta na tyčinky. Místo tvarohu jsem však použila čerstvý smetanový sýr (typ gervais, lučina). Zkusila jsem jako základ 100g kostičku a množství pak bylo přesně na 1 plech tyčinek. Mrkev je dobré nastrouhat opravdu na jemno, těsto se pak lépe krájí do tvaru tyčinek.
Budete potřebovat
120 g hladké mouky (polovinu jsem dala jemně mleté celozrnné špaldové)
100 g čerstvého sýra gervais nebo lučiny (prodává se přímo v alobalu
100 g másla
50 g na jemno nastrouhané mrkve
sůl
kmín či semínka na posypání (sezamové, lněné, slunečnicové)
Postup
Z mouky, másla a čerstvého sýra vypracujte těsto.
Ke konci přidejte na jemno nastrouhanou mrkev a zapracujte.
Těsto nechte ztuhnout v lednici, aby z něj šla dobře vyválet placka o tloušťce 3 – 5 mm.
Pomocí krájecího kolečka (třeba to na pizzu) těsto rozdělte na jednotlivé tyčinky a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto lze také krájet už rovnou na plechu.
Každou tyčinku potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem nebo semínky. Některé nechávám i bez posypu 🙂
Pečte asi na 180 stupňů do zezlátnutí, trvá to tak 20 minut.
Tyčinky lze servírovat dospělým v rámci pohoštění, dětem můžete k tyčinkám připravit zdravou pomazánku, do které si mohou tyčinky namáčet. Skvělá je rovněž varianta s jakoukoliv krémovou zeleninovou polévkou…