Recept

Strouhaný jablečný moučník z čirokové mouky

Vynikající křehký a extra šťavnatý moučník plný bohaté jablečné náplně. Jednoduchý na přípravu. V hlavní roli přirozeně bezlepková čiroková mouka.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Moučníky s pořádnou porcí jablečné náplně je možné připravit i za pomoci alternativních mouk. Teď jsem použila 100% jemně mleté čirokové mouky, která je výživná, přirozeně bezlepková a má neutrální chuť.

Tento postup nedoporučuji “jen tak” u každého moučníku. Většinou je lepší mouky kombinovat pro co nejlepší výsledek. Křehké těsto s obsahem másla a vrstva jablek však vytváří podmínky, které podporují níže uvedenou recepturu, která funguje… 🙂

 Ingredience

(8 kousků, menší kulatá forma cca 20 cm)

Na těsto

  • 200 g jemně mleté čirokové mouky (nebo 100 g čirokové a 100 g jiné hladké preferované mouky)
  • 125 g másla
  • 1 vrchovatá lžíce jemně mletého sypkého sladidla (typ dle preferencí)
  • 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva

Na jablečnou náplň

  • 500 g na hrubo nastrouhaných jablek
  • 1 lžíce bio vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžička skořice
  • Citronová šťáva na zakápnutí jablek
  • 3 lžíce sladidla k doladění chuti jablek (pokud jsou jablka hodně sladká, mohou stačit jen rozinky)

 Postup

  1. Povolené máslo zpracuji s moukou a ostatními ingrediencemi v hladké kompaktní těsto. Zabalím ho a nechám pár hodin odležet v lednici. Těsto musí být tuhé.
  2. Jablka nastrouhám na hrubo, zakápnu lehce citronovou šťávou a smíchám s ostatními ingrediencemi. Někdy jablka loupu, teď jsem je nechala i se slupkou. Náplň ochutím podle toho, co s moučníkem zrovna plánuji a pro koho je.
  3. Teď začnu koláč vrstvit do formy. Použila jsem formu 20 cm, je tedy hezky vysoký. Formu vymažu a vysypu a na dno nastrouhám na hrubém struhadle více jak polovinu těsta. Na něj rozprostřu jablečnou náplň a ni nastrouhám druhou část těsta. Rukama urovnám a trochu ztlačím.
  4. Peču na 190 stupňů asi 35 minut. Moučník je třeba nechat před krájením zcela vychladnout a ztuhnout. Druhý den je ještě vláčnější.

 TIP

Pokud těsto nejde jednoduše strouhat a maže se, tak je málo ztuhlé. Dejte ho na chvíli do mrazáku. To pomůže. Nesmíte ho tam ale zapomenout.😀

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tento výborný jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta

A jestli vám bude chutnat a budete se chtít rozdělit s více lidmi, stačí jen dvojnásobit množství ingrediencí.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...