Recept

Šťavnatý losos v mandlové strouhance

Jedna ze skvělých úprav lososa, když máte chuť na křupavou krustičku. Žádné složité obalování, patlání a nepořádek v kuchyni. Losos je v pekáčku raz dva. Perfektní s petrželovými bramborami nebo smetanovým listovým špenátem.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience na 2 porce lososa

  • 2 filety lososa – 1 filet cca 150 g
  • Sůl, pepř
  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 30 g mandlové mouky nebo na jemno posekané mandle v cutteru
  • 30 g strouhanky (kvalitní domácí nebo Panko strouhanka)
  • Olivový olej – ideálně v rozprašovači

Postup

  1. Mandlovou mouku nebo na jemno nasekané mandle smíchám se strouhankou.

  2. Malý pekáček vyložím pečícím papírem. Lososa osolím, opepřím a položím do pekáčku kůží dolů. Posypu připravenou strouhankou. Aby byl výsledek co nejvíce křupavý, přestříknu strouhanku ještě troškou olivového oleje, který mám v rozprašovači.

  3. Délku pečení přizpůsobím velikosti jednotlivých kusů ryby tak, aby se zbytečně nevysušila a zůstala šťavnatá. Vysoké filety se pečou o pár minut déle. Většinou peču na 180 stupňů asi 12 až 15 minut. Mandlová strouhanka zezlátne, losos není uvnitř syrový, ale stále je šťavnatý.

Přílohy většinou dělám dvě. Hodí se třeba malé brambory ve slupce potřené přepuštěným máslem a promíchané s petrželkou či koriandrem. Nebo šťouchané brambory. Já si ráda dávám smetanový listový špenát, který vidíte na fotce.🙂

TIP č. 1

Lososa v mandlové strouhance můžete kromě trouby upéct také v horkovzdušné fritéze. Do malé se vejdou 2 filety, do větší 4 filety. Doporučuji však hlídat dobu pečení. Horkovzdušná fritéza je rychlík a losos je hotový mnohem dříve než v troubě.

 TIP č. 2

Krustu nejčastěji dělám ve variantě mandle-strouhanka. Do tohoto základu však můžete zakomponovat další ingredience a dát tak strouhance pokaždé jiný šmrnc. Hodí se třeba bylinky, orestované nasekané plátky česneku nebo malé množství citronové kůry. name

> ☝️Další tip na lososa? Doporučuji vyzkoušet tento Filet z lososa s kokosovou rýží a koriandrovou omáčkou.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...