Jednoduchý recept na karbanátky bez masa, které jsou šťavnaté uvnitř a křupavé na povrchu. Výborný způsob, jak snadno do jídelníčku zapojit tofu a listový špenát.
Měla jsem chuť vyrobit si k obědu karbanátky bez masa, jejichž základ by tvořilo tofu. Zároveň jsem je ale chtěla odlehčit dávkou zeleniny. Volba padla na čerstvý listový špenát.
Karbanátky jsou snadné na přípravu a extra rychle hotové. Skvělé jsou teplé jako hlavní jídlo, ale i studené do krabičky někam s sebou.🙂
Ingredience na 5 karbanátků
1 balení tofu (180 g, použila jsem bio tofu natural bez příchuti)
250 g čerstvých listů špenátu (měla jsem baby špenát)
1 střední vejce
asi 30 g křupavé kukuřičné strouhanky (nebo jiné “suché” alternativy na zahuštění hmoty)
Na dochucení sůl, pepř, může být sušený česnek nebo troška kvalitního sypkého bujónu či bylinková směs na dochucování
Olej nebo přepuštěné máslo Ghí na opečení
Postup
Špenátové listy nechám krátce pár minut zavadnout na pánvi, aby se z nich odpařila voda. Případnou tekutinu lžící lehce vymačkám.
Tofu nastrouhám na jemno.
Špenát jednoduše nožem posekám na kousky, přidám tofu, vejce, ochutím solí, pepřem, bylinkami či jiným kvalitním sypkým dochucovadlem a zpracuji v hmotu.
Rukama tvořím karbanátky a opékám je z obou stran na oleji do zlatova. Hotovo!