Šťavnatá sekaná, která není jen o mase. Šmrnc jí dodá orestovaná cibule. S poctivou bramborovu kaší tvoří klasickou kombinaci. Zkuste talíř ještě doplnit o porci orestované zeleniny...🙂
Když máte chuť na sekanou s bramborovou kaší, ale neholdujete vepřovému a chcete do směsi vpašovat “ještě něco navíc”, vyzkoušejte sekanou z kuřecího nebo krůtího masa. K masu lze přidat třeba brokolici, ale i houby. Praktické jsou dostupné žampiony. Sekanou odlehčí a dodají jí šťavnatost.
Ingredience
500 g mletého masa z kuřecích stehenních řízků (nebo jiné dle preferencí)
200 až 250 g žampionů (měla jsem bílé zahradní)
2 střední cibule + tuk na orestování (olej, přepuštěné máslo)
1 vejce
2 stroužky česneku
Koření (sůl, pepř, drcený kmín) nebo koření do sekané
3 až 4 lžíce kukuřičné strouhanky na dohuštění (nebo jiná alternativa)
Postup
Cibuli nakrájím na drobno a orestuji do zlatova na oleji nebo přepuštěném másle.
Klobouky žampionů očistím, oloupu a nasekám na drobno. Použila jsem elektrický sekáček.
Mleté kuřecí stehenní maso smíchám s nasekanými houbami, vejcem, orestovanou cibulí. Ochutím česnekem a kořením.
Trochu dohustím kukuřičnou strouhankou jen tak, aby šly rukama vytvarovat 2 malé šišky. Směs je celkem měkká, je dobré to s jejím zahuštěním nepřehnat, aby ve výsledku sekaná nebyla zbytečně tuhá.
Malé šišky dám do nepřilnavého pekáčku, který jsem vymazala trochou tuku. Peču na 185 stupňů do zlatova, asi 45 minut. Dle situace a velikosti šišek.
Sekanou podávám s bramborovou kaší z “céčkových” brambor, do které dávám poctivou porci másla. Místo tradiční nakládané kyselé okurky jsem k tomu na grilovací pánvi opekla proužky papriky a špalíky cukety. Výborné!