Recept

Křehké šátečky se zelím a slaninou

Nápad, jak použít kysané zelí. Křehké šátečky se šťavnatou voňavou náplní jsou vynikající! Potěší návštěvu, praktické jsou ale také jako jídlo na cestu.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Slané pečení mě baví čím dál víc. A jedním z důvodů je, že se dají jednoduše zakomponovat suroviny, které nepatří mezi nejčastěji používané. Třeba kysané zelí… Kysané zelí je samo o sobě skvělé v tomto jemném salátu. Zelí lze ale i všemožně zapéct do šátečků a různých slaných kapsiček.

Do receptury na těsto jsem zapojila drcené lněné semínko, díky kterému šátečky vypadají netradičně a mají zajímavější nutriční složení 🙂

 Potřebujete ( 7 šátečků)

Na těsto

  • 180 g jemně mleté mouky (hladká, já jsem dala špaldovou typ 630)
  • 30 g drceného lněného semínka (dá se koupit i jako hotový produkt)
  • 70 g másla
  • 60 g zakysané smetany
  • Sůl

Na náplň

  • 200 g kysaného zelí
  • 100 g kvalitní slaniny
  • 1 cibuli ( lze vynechat)
  • trochu oleje
  • Vejce na potření

 Postup

  1. Jako první si připravím těsto. Mouku, drcené lněné semínko, lehce povolené máslo a zakysanou smetanu trochu osolím a zpracuji v kompaktní kouli. Těsto zabalím a nechám v lednici alespoň hodinu odležet. Lněné semínko lze případně vynechat a nahradit ho trochou mouky navíc.
  2. Náplň – Kostičky cibule orestuji na trošce oleje, po chvíli přidám kostičky libovější slaniny. Restuji, až je slanina opečená. Přidám na drobno posekané zelí a pokud je potřeba, dochutím. Dusím pod pokličkou 10 minut. Nechám vychladnout.
  3. Těsto rozválím na placku silnou asi 3 – 4 mm. Rozdělím na 6 čtverců. Doprostřed každého dám kopeček zelné náplně. Z těsta, které jsem odkrájela okolo udělám sedmý šáteček. Spojím protilehlé rohy a prsty spojím okraje. Okraje pak ještě zmáčknu vidličkou. Přendám na plech ( dávám pečící papír), potřu rozšlehaným vejcem.
  4. Peču na 180 stupňů do zezlátnutí, asi 25 minut.

 TIP

  • Šátečky lze samozřejmě udělat i bez slaniny. Jsou i tak výborné…

Slané pečivo se zelím lze občas koupit i v pekárnách, ale nikdy se chuťově nevyrovná doma připraveným šátečkům. Jejich příprava není vůbec složitá, stojí zato zkusit 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...