Čerstvé papriky ve větším množstvím mohou být pro mnoho lidí těžké na trávení. Když se ale upečou a ochutí, stanou se chuťově úžasnou ingrediencí v nejednom salátu.
Ingredience
Na pečené papriky
Barevné papriky ( na 4 porce dělám asi z 1 kg)
Olivový olej
3 stroužky česneku
Sůl
Balsamikový ocet
Další ingredience
Listový salát dle chuti a sezóny ( na fotce je polníček)
Ricotta ( čerstvý syrovátkový sýr)
Semínka dle chuti ( dýňová, slunečnicová, mohou se i krátce na sucho opražit)
Olivový olej
Pepř
Postup
Papriky omyju a dám je celé péct do trouby asi na 200 stupňů, dokud se slupka dostatečně neopeče. Trvá to min. 45 minut.
Pokud jsou papriky drobnější a “tenké”, tak je jen zbavím jádřinců a nakrájím na větší kousky. Pokud jsou papriky masité a mají tlustou slupku, je možné je po upečení oloupat. Po vyndání z trouby se chvíli nechají zapařit pod pokličkou a slupka jde velmi snadno stáhnout.
Kousky pečených paprik smíchám s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, osolím, zakápnu tmavým balsamikovým octem, promíchám a nechám odležet, aby do sebe papriky nasály všechny chutě.
Pečené papriky smíchám s listovým salátem. Výborná je třeba rukola nebo polníček, ale také baby špenát. Do každé misky dám lžičkou pár kopečků ricotty a doladím olivovým olejem, čerstvě namletým pepřem a lžící oblíbených semínek.