Rýže připravená v troubě má své výhody. Je vždycky "tak akorát", nedá se na ní nic moc zkazit. Ovoněná hřebíčkem perfektně sedne třeba k čočkovému dhalu nebo ke kari.
Rýži připravenou pečením dělám velmi často. Ráda pak rozpálenou troubu využiji tak, že za sebou peču rýži a třeba koláč.
Rýže připravená v troubě může mít mnoho variant. Nejčastěji ji připravuji tradičně bez jakýchkoliv příchutí, někdy do ní však dám kurkumu, bylinky nebo hrášek. Oblíbená je také rýže ovoněná novým kořením, bobkovým listem a hřebíčkem. Důležité je nepřehnat to s množstvím hřebíčku. Méně je více…🙂
Ingredience na 4 přílohové porce
1 hrnek = 300 ml
1 hrnek rýže
2 hrnky horké vody
trochu soli, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 4 až 6 hřebíčků
Postup
Rýži propláchnu a vsypu do nádoby vhodné do trouby. Nejraději mám skleněné zapékací mísy. Velikost pak volím podle toho, kolik rýže dělám.
Rýži zaliju dvounásobným množstvím vody a přidám koření.
Peču na 200 stupňů asi 25 minut nebo dle typu rýže. Např. rýže basmati je hotová dříve.
TIP
V troubě můžete připravit také rýži natural. Existují různé druhy. Klasická neloupaná “hnědá”, nebo také pololoupaná červená rýže. V těchto případech dávám o půl hrnku vody navíc a dobu pečení prodloužím cca o 10 minut dle situace v troubě či typu rýže. 👍
> ☝️Stejným způsobem můžete připravit výbornou mexickou rýži. Místo hrnku vody stačí přidat rajčatovou šťávu.🐭