Kdo by chtěl jíst chuťově nudný salát... To se v tomto případě nestane. Sladko - kyselá chuť meruněk ve spojení s výraznou fetou, rukolou a vyladěným domácím dresinkem je sázkou na jistotu.
Rozepisovat se o rajčatech či rukole podle mě není třeba. Pozastavím se jen krátce nad fetou a meruňkami. Feta je tradiční specifický ovčí sýr, který je běžně k sehnání. Jiné podobné sýry řeckého typu bývají z kravského mléka a je tak třeba počítat s jinou chutí…
Sušené meruňky lze koupit v různých kvalitách. Já vždy vybírám ty, které nejsou doslazované. Oranžové meruňky jsou pak sířené a je třeba je před použitím pořádně omýt. Lze také koupit meruňky nesířené, které jsou hnědé. Barvu takto získaly přirozeně v rámci procesu sušení a oxidace.
Ingredience
Rukola
Datlová rajčátka
Feta (tradiční ovčí sýr)
Sušené meruňky (neslazené)
Na dresink
Citrónová šťáva
Med
Olivový olej
Postup
Nejdříve si namočím na chvíli meruňky do vody. Krásně změknou a rozvine se jejich chuť. Pokud jsou sířené, pořádně je ještě předtím propláchnu horkou vodou.
Rukolu omyju, osuším a překrájím na menší kousky. Rajčátka překrojím na půl. Fetu na hrubo rozdrobím.
V misce si pomocí metličky připravím dresink. Množství dělám podle velikosti salátu. Princip přípravy je ale takový, že se metličkou vyšlehá olivový olej s citronovou šťávou a olivovým olejem. Vznikne lehce krémová emulze. Tu promíchám s rukolou, rajčátky a nakrájenými sušenými meruňkami.
Nandám porci salátu a nahoru rozdrobím fetu, kterou ještě pokapu troškou dresinku.