Krémové polévky jsou ideální jak pro rychlé vaření pro jednoho, tak pro velké rodinné vaření. Můžete totiž obsah rozdělit a část nechat “jemnou” pro děti, část zase můžete rozdivočit výrazným kořením, chilli, parmazánem či opečenými semínky.
Dětem často porci polévky doplňuji o žloutek, ricottu nebo lžičku oleje lisovaného za studena…
Ingredience
3 červené papriky
600 g mrkve
1 cibuli
Olivový olej
Sůl a čerstvě namletý pepř
Balzamikový krém
Zelené bylinky dle chuti (bazalka, petržel, koriandr, oregano)
Chilli
Zeleninový vývar
Krátce orestovaná cukrová kukuřice k podávání
Postup
Troubu rozpálím na 220 stupňů. Papriky a cibuli rozkrojím na půlky, mrkev nakrájím na špalíky. Pokapu olivovým olejem a peču cca 35 minut.
Z paprik sundám slupku, odstraním jádřinec a stopku. Spolu s mrkví a cibulí dám papriky do hrnce a zaliju vývarem tak, aby zelenina byla akorát ponořená. Osolím, opepřím, přidám bylinky a dle chuti chilli. Krátce provařím.
Rozmixuji na hladký krém a doředím vývarem do ideální konzistence. Chuť dolaďím balsamikovým krémem a čerstvou bazalkou. Jednotlivé porce doplním o krátce orestovanou kukuřici.