Hřejivá voňavá a hustá polévka plná výživných ingrediencí. Kombinace čočky a jahel zajistí její sytost. Příprava je velmi jednoduchá, zcela se obejdete bez mouky.
Když je polévka hotová, párkrát do ní ponořím tyčový mixér. To ji přirozeně dohustí. Polévka je jemná, ale stále má strukturu.👍
2 lžíce rajčatové pasty (používám bio protlak v tubě nebo skleničce)
Na dochucení 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, lžička červené papriky
1 l vody nebo vývaru (další dolévat dle potřeby a množství ingrediencí)
Postup
Na tuku orestuji nakrájenou cibuli. Když chytne barvu, přidám na malé kousky nakrájenou mrkev a zase restuji. Přidám 2 lžíce rajčatové pasty, krátce zarestuji a zaliju vodou nebo vývarem.
Ihned přidám důkladně propláchnutou čočkou a propláchnuté jáhly a na malé kostičky nakrájené brambory. Ochutím solí, pepřem, případně přírodním sypkým zeleninovým bujónem. Vařím do změknutí asi 15 minut.
Ke konci doladím chuť česnekem a majoránkou. A přiliju tekutinu, pokud se mi polévka zdá příliš hustá. Do hrnce párkrát ponořím tyčový mixér. Malá část obsahu se tak rozmixuje, což polévku přirozeně zahustí, udělá ji krémovější. Pořád v ní je ale dost struktury z brambor, mrkve a jahel. Na talíři doplním o petrželku. Hotovo!