Recept

Polentové kostky jako zdravý dezert

Vyrobit opečené polentové kostky je snadné a rychlé. Pak už je na vás, zda je využijete jako základ sladkého dezertu, nebo si je obložíte sýrem.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Je zapotřebí koupit instantní polentu, která se vaří jen pár minut. Používám ji ráda na přípravu kaší nebo rychlých slaných jídel, kdy stačí uvařenou polentu na talíři zasypat např. směsí opečených rajčat, žampionů a sýra. Skvěle poslouží také při výrobě špenátových palačinek

Budete potřebovat

Na 1 malý pekáček

  • 150g kukuřičné instantní polenty
  • 400ml vody
  • 1 lžíci másla (do polenty, lze vynechat)
  • ovoce na ozdobení
  • špetku soli
  • olej na opečení polenty (ideálně kokosový)
  • krém dle chuti (zakysaná smetana, mascarpone, lehce oslazené)

Postup

  1. Do menšího hrnce nalijte vodu a vsypte instantní polentu.
  2. Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání pár minut, než vznikne hustá kaše.
  3. Tu naneste do malého pekáčku vyloženým pečícím papírem (nebo vymaštěným) a vyrovnejte pomocí stěrky. Já jsem si ke konci pomohla naolejovanými prsty.
  4. Nechte vychladnout a zatuhnout, pak vzniklý polentový plát nakrájejte na čtverečky, které opečte na pánvi. Ideální je kokosový olej, máslo Ghí, případně olej s vysokovou tepelnou stabilitou, který se nebude přepalovat.
  5. Naservírujte spolu s libovolným krémem a ovocem. Postačí lehce oslazená zakysaná smetana, krémovější konzistence docílíte smícháním sýra Mascarpone a zakysané smetany.

JE POLENTA VHODNÁ PRO MALÉ DĚTI?

Ano, polenta není nic jiného, než kukuřičná krupice. Konzumovat ji mohou děti v rámci příkrmů od chvíle, kdy je vhodné zařadit kukuřici (kukuřičné kaše). Rozhodně ale sáhněte po BIO kvalitě, aby kukuřice nebyla geneticky modifikovaná. Je vhodné začít malým množstvím. Instantní polenta dokáže během chvíle zahustit třeba polévku nebo zeleninovou směs. Opékat polentu na tuku je vhodnější až pro starší děti, a to zásadně na tuku s vysokou tepelnou stabilitou, který se nepřepaluje a nevznikají tím pádem toxické látky. Polenta se dá opéct i na sucho na grilovací pánvi …

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...