Recept

Cukety plněné uzeným tempehem a žampiony + kuskusový salát

Šťavnatá cuketa s výraznou vláčnou náplní nadchne každého, kdo si rád připravuje tempeh. Vydlabané lodičky z menších cuket jsou jako stvořené k tomu, aby se naplnily. Vynikající s kuskusovým salátem plným barevné zeleniny. Pestré jídlo, které je snadné na přípravu.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience na 2 porce

  • 2 menší cukety
  • 1 balení bio uzeného tempehu (190 g)
  • cca 250 g menších žampionů
  • 1 vejce ( pro vegan verzi lze vynechat)
  • 1 lžíce mouky (druh dle vašeho stylu)
  • Sůl, pepř, drcený kmín
  • 1 lžička kořenící směsi bez soli (koření na zeleninu, na bulharskou nebo orientální kuchyni)
  • Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • Hrst nasekané petržele

Kuskusový salát

  • Kuskus
  • Zeleninový vývar na zalití (poměr 1díl kuskusu 2 díly vývaru)
  • Koření s kurkumou pro zářivou barvu
  • Červená cibule
  • Malé kousky rajčat a barevné papriky
  • Hrst petržele nebo koriandru
  • Olivový olej

 Postup

  1. Jako první si připravte náplň do cuket. Žampiony nakrájejte na kousky, když jsou malé, nemusíte je loupat. Několik minut je restujte na oleji nebo Ghí másle, až chytnou barvu. Žampiony ochuťte solí, pepřem, drceným kmínem. Nechte je trochu vychladnout a pak je posekejte na velmi drobno v malém robotu (sekáčku) spolu s kousky uzeného tempehu. Vznikne kompaktní hmota. Přidejte vejce, koření a hmotu ještě propojte lžící mouky.

  2. Cukety podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte měkkou část cukety, aby vznikl prostor na náplň. Cukety bohatě naplňte a dejte do pekáčku. Pro výraznější chuť cukety můžete žlábek ještě před naplněním také ochutit trochou soli nebo koření.

  3. Pečte na 190 stupňů 30 až 40 minut podle typu a velikosti cukety.

  4. Zatímco se peče cuketa, připravte kuskusový salát. Šálek kuskusu zalijte dvěma šálky horkého zeleninového vývaru. Pokud chcete, přidejte ještě trochu koření s kurkumou. Nechte bobtnat 7 až 10 minut podle druhu kuskusu. Vedle v míse smíchejte drobné kostičky cibule, papriky, rajčat a bylinek. Na závěr jemně vmíchejte kuskus a zakápněte olivovým olejem. Podávejte samostatně v mističkách.

TIP č. 1

Kuskus je drobná těstovina z pšeničné krupice. Jeho obrovskou výhodou je, že se nemusí vařit. Stačí ho zalít horkou tekutinou. Nejběžněji používaný je pšeničný kuskus, který můžete pořídit v bio kvalitě i v celozrnné verzi. Zajímavé je, že kuskus nemusí být jen ze pšenice. Za pozornost stojí například tento cizrnový kuskus. Doporučuji prozkoumat tento kuskusový sortiment na stránkách Countrylife.cz. Já jsem takto objevila např. Zeleninový kuskus.🙂

 TIP č. 2

Zásadní surovinou v tomto receptu je tempeh. Použijte uzený tempeh , který má výraznou chuť. Pokud byste dělali náplň s tempehu přírodního “natural”, je třeba náplň více dochutit kořením…

> ☝️A když už byla u receptu řeč o krémové zeleninové polévce, doporučuji si k ní připravit tyto křupavé domácí semínkové krekry.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...