Každá pomazánka se na topinky nehodí. Tato z fazolí adzuki, vajec a ajvaru je na ně jako dělaná. Akorát hutná konzistence, bohatá na bílkoviny, chuťově výrazná.
Fazolovou pomazánku lze pojmout na mnoho způsobů. Občas vytvořím jen fazolovou pastu jako mazadlo do tortilly, jindy je žádoucí hrubší struktura. Fazole samotné někdy doplním orestovanou zeleninou, jindy vejci či tofu.
Pár lžic kvalitního oleje lisovaného za studena pomazánku obohatí o zdravé tuky a zlepší konzistenci.
Tady je verze na topinky. Spojení fazolí adzuki, vajec a ajvaru se ukázalo jako výborný nápad 🙂
Ingredience
200 g uvařených fazolí Adzuki
2 vejce uvařená na tvrdo
3 až 4 lžíce ajvaru (množství zvolte podle typu, hutnosti a pikantnosti ajvaru)
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
zelené bylinky na ozdobu
Postup
Fazole adzuki namočím nejlépe přes noc, vodu sliju a v nové vodě je uvařím do měkka. Vodu sliju a pokud fazolí vařím více, dám je do krabičky a do lednice.
Uvařené fazole rozmixuji spolu s olivovým olejem tyčovým mixérem na pastu. Pak už jen promíchám s na drobno pokrájenými vejci, které jsem si předem uvařila na tvrdo.
Chuť i konzistenci doladím ajvarem, pepřem a trochou soli. Hotovo!
> Máte rádi luštěninové pomazánky? Výborná je tato naprosto jednoduchá pomazánka z bílých fazolí. Skvěle chutná s celozrnným žitným chlebem.