Recept

Pikantní polévka z cukety a sladkých brambor s čerstvým zázvorem

Rychlá a na přípravu snadná polévka. Hřejivá a přirozeně hustá. Kousek čerstvého zázvoru jí dodá šmrnc a pikantní nádech. Křupavá okořeněná semínka ji nejen nutričně obohatí, ale i chuťově doladí.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience

  • cca 450 g batátů
  • cca 450 g středních cuket (asi 2 menší cukety)
  • 1 litr vývaru
  • 1 lžíce na drobno posekaného oloupaného čerstvého zázvoru
  • Malý šálek smetany nebo kokosového mléka na zjemnění (smetana může být tradiční nebo rostlinná)
  • Sůl, pepř, kurkuma, pro více orientální chuť koření Garam masala
  • Dýňová nebo slunečnicová semínka na ozdobení
  • Smetanový bílý jogurt k podávání

 Postup

  1. Batáty oškrábu a nakrájím na menší kousky. Cuketu omyju, odkrojím tvrdší konce a včetně slupky nakrájím na kousky. Zaliju vývarem, dle potřeby osolím, opepřím a vařím na mírném stupni pod pokličkou do změknutí batátů. Asi 15 minut.
  2. V průběhu vaření zeleniny vezmu kousek čerstvého zázvoru, slupku oškrábu lžičkou a nakrájím ho na drobno. Asi lžíci takto pokrájeného zázvoru přidám do hrnce zhruba v polovině varu.
  3. Obsah hrnce rozmixuji do hladka. Lze tyčovým mixérem, efektivnější je použít stolní mixér. Dle velikosti nádoby lze obsah rozmixovat “na jeden zátah”, v případě menšího mixéru je lepší mixovat na dvakrát.
  4. Rozmixovaný obsah zjemním preferovanou smetanou, pokud chci více oerientální nádech polévky, doladím ještě troškou koření Garam masala, případně Curry nebo jen kurkumou.
  5. Na pánvi na sucho pozvolna opražím dýňová nebo slunečnicová semínka. Dýňová se začnou nafukovat, slunečnicová začnou zlátnout. Je třeba hlídat, při nepozornosti se mohou rychle zbytečně spálit.
  6. Na talíři polévku doladím lžící jogurtu a lžící křupavých semínek a troškou nasekané zeleně, která je k dispozici. Ideální by byl koriandr nebo řeřicha. Hotovo!

 TIPY

  • Nejsnadnější způsob, jak oloupat zázvor, je použít klasickou malou kovovou lžičku a slupku jednoduše oškrábrat. Zázvor bývá různě hrbolatý a lžička si s tím bravurně poradí.👍

  • Pro obměnu lze semínka do polévky připravit ochucená. Semínka v misce zakápnu troškou oleje, jemně posypu např. kari kořením a na velmi mírném stupni opeču do křupava nebo do zlatova.

> ☝️Máte batátů více a přemýšlíte, co s nimi? Doporučuji vyzkoušet cizrnové kari s batáty a baby špenátem.

Ať se vám recepty povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...