Recept

Pečené žampiony s krémovou tofu náplní

Klobouky žampionů jsou jako stvořené k tomu, aby se naplnily. Vyzkoušejte bezmasou verzi s výraznou a vláčnou náplní z tofu. Recept je jednoduchý, z dostupných surovin a připravíte ho snadno jak pro 2 lidi, tak pro velkou famílii.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Všechny ingredience v tomto receptu jsou běžně k dispozici po celý rok, takže si toto jídlo můžete připravit, kdy vás napadne.🙂

 Ingredience na 6 žampionů nebo 2 porce

  • 6 středních až větších žampionů
  • 1 balení tofu – buď marinované nebo přírodní, 160 až 180 g
  • 1 vejce
  • 1 až 2 lahůdkové cibulky podle velikosti
  • Sůl, pepř
  • 1 až 2 lžičky koření bez soli – množství podle toho, jaké tofu použijete
  • Mandlová mouka – Použila jsem tuto mandlovou mouku
  • Olivový olej nebo jiný dle vašeho stylu

 Postup

  1. Žampiony očistím a oloupu klobouček. Nožíkem vyříznu zbytek nohy a ostrou lžičkou vydlabu opatrně vnitřek tak, aby vznikl prostor na náplň a zároveň se klobouček neporušil.

  2. Připravím náplň. Tofu nastrouhám na jemno, cibulku na drobná kolečka. Vydlabané vnitřky žampionů nožem posekám. V míse smíchám tofu, cibulku, vnitřek žampionů a promíchám s vejcem. Dochutím podle situace tak, aby náplň byla dostatečně výrazná. Základ je sůl, trochu pepře a vždy dávám směs koření. Někdy houbové koření, jindy koření na vegetariánská jídla nebo česnekovo bylinkové koření.

  3. Připravím si zapékací misky nebo 1 menší nádobu vhodnou do trouby. Každý žampion napěchuji náplní co to jde. Náplň drží na místě, takže se nebojím udělat kopeček.

  4. Naplněné žampiony vyskládám vedle sebe a posypu mandlovou moukou. Vůbec nevadí, když nějaká popadá okolo. Zakápnu olivovým olejem a dám péct nepřikryté do trouby na 200 stupňů asi na 20 minut. Záleží na velikosti žampionů.

  5. K žampionům se hodí jak lehký zeleninový salát, tak nějaká sytější příloha v podobě zeleninového bulguru či šťouchaných brambor. Hodí se i plátky opečené bagetky.

TIP č. 1

Mnoho lidí si mandlovou mouku spojuje především se sladkým pečením. Ona se ale perfektně hodí i do “slaných” receptů, kdy se používá místo tradiční mouky. Své místo najde v různých kuličkách, zeleninových placičkách, nákypech. Mandlová mouka je oblíbená u lidí, kteří preferují low carb stravování nebo recepty bez lepku. Pokud mandlovou mouku “nemůžete”, jsou další možnosti, jak na žampionech vytvořit krustičku. Pomoci může třeba kukuřičná strouhanka nebo tvrdý sýr (pokud nevyžadujete čistě rostlinné jídlo).

 TIP č. 2

Pokud plánujete žampiony plnit pro více lidí a mít jich plný pekáček, kupte si 2 balení tofu. Mě zaujala tato XXL verze tofu natural. Tofu natural je neutrální a hodí se i do tohoto receptu. Jen je třeba myslet na dostatečné ochucení a okořenění, aby mělo jídlo šmrnc. Do pekáče nemusíte dávat žampiony jen s tofu náplní. Skvělá je i verze s ricottou a dalším druhem sýra, do náplně pak může přijít i podušený pórek, šunka atd.

> ☝️Kam příště šoupnout mandlovou mouku? Doporučuji vyzkoušet tyto Křehké mandlové sušenky.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...