Recept

Pečené kuličky z krůtího masa v rajské omáčce

Výrazná sladká rajská omáčka s pečenými masovými kuličkami je oblíbenou klasikou, která má mnoho verzí. Tato je s krůtím masem, rýží a bezlepkově zahuštěnou omáčkou.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento recept berte inspiračně jako jednu z možností, jak pojmout rajskou. Kuličky z krůtího masa mohou být klidně i samostatným receptem. Dobré jsou třeba se zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší. 🙂Zakomponovala jsem do nich nastrouhaný celer, který v kuličkách není znát, dodá jim ale vlákninu a šťavnatost.

Co se týče omáčky, vždy rozlišuji mezi rajčatovou a rajskou. Rajčatovou omáčku dělám ve stylu “Itálie” z čerstvých nebo sekaných rajčat a dochucenou česnekem a středomořskými bylinkami.

Rajskou omáčku zase dělám po česku. A v různých verzích. Někdy dávám dle receptů šéfkuchařů do základu kořenovou zeleninu, když potřebuji mít omáčku rychle hotovou a nechce se mi nic pasírovat a mixovat, beru do ruky bio rajčatové pyré a bio rajčatovou pastu, tedy protlak. Má zkušenost je ta, že čím je protlak kvalitnější, chuť omáčky je lepší a barva hezčí…👍

 Ingredience

Na krůtí kuličky (15ks)

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 200 g na jemno nastrouhaného celeru
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, může být česnek
  • Na jemno nasekaná petrželka
  • 1 lžíce olivového oleje

Na rajskou omáčku

  • 500 g rajčatového pyré
  • 200 g rajčatové pasty (protlak)
  • Vývar
  • Koření na rajskou ( bobkový list, nové koření, pepř, sůl, skořice, hřebíček, citronová kůra)
  • Něco na doslazení omáčky ( já jsem dala trochu medu a přírodní nekalorické sladidlo)
  • 2 lžíce rýžové (nebo jiné) mouky na dohuštění

 Postup

  1. Nejdříve si připravím směs na masové kuličky. Mleté krůtí maso promíchám s na jemno nastrouhaným celerem, vejcem a ochutím. Když chci kuličky více výrazné, dám do nich česnek, pepř. Dobrou chuť jim také dodá hrst nasekané zelené petrželky. Směs pořádně propracuji, nejlépe to jde rukama. Nijak nezahušťuji. Směs má správnou konzistenci, když jdou naolejovanýma rukama lehce tvořit kuličky.
  2. Masové kuličky dám do nepřilnavého pekáče potřeného olivovým olejem a peču na 180 až 190 stupňů do zlatova, tedy asi 40 minut.
  3. Rajskou omáčku tentokrát připravuji bez cibulového základu, nemusím ji pak mixovat…Do pánve si vliju rajčatové pyré, přidám protlak, zaliju trochou vývaru, přidám koření a nechám pod pokličkou vařit 10 minut.
  4. Pak už jen ladím hustotu a chuť, která je základem úspěchu. V troše vody nebo vývaru rozkvrdlám 2 lžíce rýžové mouky a vliju do omáčky. Nechám provařit. Osladím dle chuti. Pak podle situace přiliju ještě vodu, vše podle toho, jak hustou omáčkou chci. Na závěr většinou ještě došmrncnu skořicí navíc, protože to tak máme rádi.

Jako příloha se hodí kvalitní těstoviny, ale také různé druhy rýže. Ta na fotce je pečená rýže Basmati. Dělala jsem ji podle tohoto jednoduchého návodu na rýži pečenou v troubě.

 TIP

Pokud byste měli více času a chtěli masové kuličky ještě vylepšit, je možné do směsi přidat orestovanou cibuli.

> ☝️Kuličky do rajské jsou výborné také ve verzi hovězí maso – brokolice. Doporučuji testnout recept na masovo-brokolicové kuličky v rajské omáčce.🐭

V jednom z dalších receptů vám dám tip na to, jak udělat výborné kuličky do rajské úplně bez masa. To se také může hodit. Ať tak nebo tak, rajská omáčka je u nás doma zárukou prázdného talíře. 👍

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...