Když je chuť na sladké palačinky a nechcete do nich namazat půl sklenice přeslazeného džemu, přichází na řadu jemný Skyr bohatý na bílkoviny a husté domácí pyré z jahod. Výborná kombinace! 🙂
Těsto na palačinky podle vašich výživových preferencí ( klasické nebo rostlinné mléko, vejce, hladká mouka)
Skyr (hustý nízkotučný mléčný výrobek podobný jogurtu)
Jahody a chia semínka na pyré (lze dosladit trochou javorového sirupu)
Postup
Úplně jako první si připravím husté pyré z jahod, které potřebuje čas nabobtnat. Misku jahod rozmixuji na pyré a dám do nich lžíci chia semínek. Semínka natáhnou vodu. Jahody přirozeně zhoustnou a drží v palačince. Jahody používám v sezóně čerstvé, někdy také mražené.
Připravím palačinky, jak jsem zvyklá. Já je dělám pokaždé jinak. Někdy tradiční s použitím části alternativní mouky (třeba čirokové), nejčastěji ale ze špaldové mouky nebo také z ovesných vloček.
Palačinku nechám malinko vychladnout, pomažu ji bohatě Skyrem, potřu jahodovým pyré a sroluji.
Do jahod žádný cukr nepřidávám, když bych měla potřebu, aby směs byla o trochu sladší, decentně doladím javorovým sirupem.
Nutriční rozdíl mezi třemi palačinkami promazanými přeslazeným džemem a šlehačkou a jednou sytou palačinkou s bohatou vrstvou nízkotučného Skyru a domácím pyré bez cukru je doufám jasný. 🙂