Jednoduchý recept na lívanečky bez kynutí, které jsou nadýchané, vláčné a díky ořechům syté. S kopečkem zakysané smetany a rozmačkaným bobulovitým ovocem jsou perfektní.
Receptur na ořechové lívance existuje mnoho. Většina z nich obsahuje i nějaké množství mouky. Pro mě to byly 4 pokusy, než jsem dospěla k tomuto jednoduchému receptu bez mouky, který v tomto poměru ingrediencí funguje.
Zásadní při postupu a pečení lívanečků je, že se musí péct na mírném stupni. Jinak by se připálily a střed by dostatečně neztuhnul a nešly by pak snadno otočit.
Také je důležité použít střední vejce. Velká vejce L už by “byla moc”. Bylo by potřeba těsto více zahustit.
Postup je jinak naprosto jednoduchý.🙂
Ingredience na 8 lívanců
120 g na jemno namletých vlašských ořechů (rozsekala jsem v minirobotu)
3 střední vejce
2 lžíce sypkého oslazovadla (přírodní cukr, kokosový cukr, méně kalorické varianty jako xylitol atd.)
Na ozdobu zakysaná smetana či hustý bílý jogurt, ovoce dle chuti a sezóny.
Postup
Vlašské ořechy nasekám/rozemelu na jemno v robotu.
Žloutky oddělím od bílků. Žloutky vyšlehám se sypkým oslazovadlem do krémové konzistence.
Bílky vyšlehám do pěny. Ořechy promíchám se žloutky a vařečkou jemně zapracuji sníh.
Vzniklé nadýchané těsto nanáším lžící na středně rozehřátou vymaštěnou pánev a peču na mírném stupni pozvolna lívanečky. Až zatuhnou, obrátím je a krátce opeču i z druhé strany.
Ihned podávám a zdobím hustým jogurtem, zakysanou smetanou a ovocem či rozmačkaným ovocem. Výborné jsou i s podušenými jablky.