Když máte po ruce kvalitní domácí mletý mák a šťavnatý tvaroh a přepuštěné máslo, můžete mít do 10 minut skvělé sladké jídlo na stole. A že je na něj někdy chuť.! Místo nudlí vyzkoušejte kloboučky orecchiete. Perfektní vychytávka.
Tento recept je variací na klasické nudle s mákem a tvarohem. Místo nudlí jsem zvolila těstovinové kloboučky z tvrdozrnné pšenice, do kterých mák s tvarohem skvěle zapadne.🙂 Použila jsem domácí “Mak z Jarnej”. Ověřený zdroj.
Co se týče tvarohu, tvrdý tvaroh byl moc tvrdý a měkký zase moc měkký. Osvědčil se mi hrudkovitý tvaroh.
Máslo lze použít klasické, to přepuštěné “Ghí” má však jedinečný šmrnc a dodá výraznou chuť.
Závěrečné oslazení už je na preferencích každého. Někdo rád med, někdo obilný sirup, někomu zase bude vyhovovat nízkoglykemické čekankové slazení.
Ingredience
Semolinové těstoviny Orecchiette (použila jsem bio Girolomoni)
Mletý mák (použila jsem slovenský domácí ručně sbíraný “Mak z Jarnej”
Hrudkovitý tvaroh (použila jsem Olešnický tvaroh jemný)
Přepuštěné máslo Ghí
Na oslazení tekutý med nebo sirup neutrální chuti dle vašeho stylu
Postup
Těstoviny uvařím podle návodu. Promíchám s trochou přepuštěného másla.
Těstoviny smíchám s mákem, posypu hrudkami tvarohu a zakápnu máslem a osladím. Hotovo!
TIP
Na závěr můžete orecchiette zakápnout místo másla za studena lisovaným makovým olejem. Tento olej dodá jídlu nejen biologicky aktivní látky navíc, ale i výraznou makovou chuť.