Pár vajec se v lednici vždycky najde a ty mohou být skvělým základem pro kyprou a vláčnou omeletu mnoha variant. Zkuste verzi s orestovanými žampiony a výrazným sýrem.
Cibuli nebo pórek nakrájím na drobno, žampiony na plátky. Cibuli orestuji na olivovém oleji, po chvíli přidám žampiony a pár minut restuji.
V misce vidličkou rozmíchám vejce se lžící vody. Tento fígl jsem okoukala od šéfkuchařů, je to proto, aby vejce nevyschla. Prošlehané vejce ochutím solí, pepřem, je možné přidat i hrstku čerstvých bylinek.
Vejce vliju do pánve na cibuli se žampióny a na velmi mírném stupni jen krátce přelévám sem a tam a pomocí nějaké “špachtle” vždy trochu přehrnu ze strany na stranu. Omeleta pak není vyschlá a placatá, ale naopak kyprá a nadýchaná.
Jakmile vejce zatuhnou, na omeletu nastrouhám trochu výrazného zralého sýra, třeba Grana padano, na pánvi sroluju nebo jen přehnu a vyklopím na talíř.
Celé minutková záležitost. 🙂
K podávání brambory vařené ve slupce a špenát.
> 🐭A když nechcete u pánve strávit ani minutu, doporučuji vyzkoušet frittatu – omeletu z trouby. Velmi snadné a variabilní. 🐭
Omeleta je vláčná, voňavá a plná chuti. Perfektní je s podušeným listovým špenátem, ale také s čerstvým zeleninovým salátem.👍