Recept

Matjesový rybí salát – základ jen ze 3 ingrediencí

Na přípravu i ingredience jednoduchý rybí salát, jehož základ tvoří výrazné nakládané matjesy. Vyladěná kombinace chutí, s křupavou bagetkou či dobrým žitným chlebem extra žravé.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Matjesy seženete v běžných obchodech, ale také na rybích trzích či v pojízdných prodejnách s kvalitními rybími produkty.

Jedná se o sledě nakládané v soli a oleji. Samozřejmě existuje mnoho verzí, kdy se do marinády přidává koření nebo třeba chilli papričky.

Salát je raz dva hotový, snadný a stačí jen myslet na to, že do něj nepatří sůl či koření se solí. Matjesy jsou slané až až.

Mně vyhovuje tato verze s jablkem, které salát příjemně odlehčí, obohatí o další živiny a dodá strukturu.

 Ingredience

  • Matjesy nakládané v oleji – 200g balení
  • 1 menší cibule
  • 1 střední jablko – já mám raději tvrdší
  • Pepř
  • Malý bílý jogurt
  • 1 lžíce kvalitní majonézy
  • Trochu citronové šťávy

 Postup

  1. Matjesy sliju a nakrájím na menší kousky. Cibuli nakrájím na drobno a jablka na malé kostičky. Slupku nechávám.

  2. Vše promíchám dohromady s malým bílým jogurtem. Lepší je krémovější typ. Doladím lžící majonézy a trochou citronové šťávy. Salát kořením podle toho, jaké jsou matjesy. Jako základ stačí pepř. Důležité je NESOLIT

  3. Salát nechám ideálně v chladu odležet, aby se vše propojilo a jablko s cibulí trošku povolili. Během chvilky hotovo. Skvělé s žitným chlebem, bagetkou…

TIP č. 1

Pokud byste koupili matjesy a zdály se vám přesolené, našla jsem v babských radách tip naložit je na chvíli do mléka, které je lehce zneutralizuje. Může se hodit o tomto vědět…

 TIP č. 2

Díky koření můžete matjesový salát udělat pokaždé trochu jiný. Když jako základ koupíte “čisté” nekořeněné matjesy, otvírá se vám zajímavé hrací pole. ZÁSADNÍ je však používat koření BEZ SOLI. Já nedám dopustit na to Davídkovo. A které koření se nejlépe hodí zrovna pro tuto verzi matjesového salátu s jablky? Jednoznačně směs koření s krásným názvem “pomerančový pepř” ORANGE PEPPER, které je perfektní na kuřecí a rybí maso. Využívám ho při grilovačkách, ale také na rychlé krevety z pánve.💛

 TIP č. 3

Pokud chcete, aby salát vypadal zajímavěji, dostaňte tam nějakou barvu. Skvělá je světle zelená část lahůdkové cibulky, červené jablko nebo “fialová” červená cibule.

> ☝️Další salát s rybou? Co třeba tuňákový a rovnou z něj vyrobit šťavnatý tuňákový sendvič.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...