Recept

Poctivý makovec

Když makovec, tak v něm musí jít především a hlavně o mák. A to tento splňuje! Jednoduchý recept, který funguje a chutná.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience (menší hranatá nebo kulatá forma)

  • 200 g mletého máku
  • 100 g celozrnné špaldové mouky (nebo jiné dle preferencí)
  • 50 g másla (nebo jiná rostlinná alternativa)
  • 100 g jemně mletého sypkého sladidla (třtinový cukr, kokosový cukr, panela, méně kalorické alternativy atd)
  • 1 vejce
  • 1 bio vanilkový cukr
  • půl lžičky skořice
  • šťáva z 1 citrónu
  • 250 ml mléka (klasického nebo alternativního)
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup

  1. Máslo vyšlehám s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci
  2. Přidám mouku s práškem do pečiva, mléko, mletý mák, citronovou šťávu a skořici. Důkladně promíchám.
  3. Vliju do kulaté formy (max. 26 cm) a peču na 170° C 30 minut.

Pokud je vás doma hodně, můžete makovec udělat na klasický velký plech. Množství jednoduše zdvounásobte a budete mít 20 kousků. 👍

Makovec je výborný i samotný, protože není suchý. Když ho ale budete chtít pozvednout jak chuťově, tak vzhledově, perfektně k němu sedne tradiční lesklá citrónová poleva nebo citrónový krém.

Citrónový krém dělám pokaždé trochu jinak podle toho, zda chci vláčnější krém nebo potřebuji, aby spíše zatuhl a byl pevný.

Osvědčenou kombinací je třeba vanička Mascarpone, lžíce másla, šťáva z půlky citrónu a půl lžička bio citrónové kůry. Oslazené dle chuti a preferencí. Tato poleva je více tučná.

Pak také funguje kombinace tvarohu nebo Skyru, másla nebo kombinace čerstvého smetanového sýra a tužší zakysané smetany.

> ☝️A kdyby vám nějaký ten mák zbyl, není od věci připomenout si klasiku nudle s mákem a tvarohem.🐭

Tento makovec je extra rychlý a snadný, s domácím krémem vypadá a chutná a báječně.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...