Recept

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo na přípravu a zároveň tak luxusní. Můžete ho připravit jako rychlý oběd, nebo pro speciální příležitost.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Zajímavou ingrediencí v tomto receptu jsou sušená nakládaná rajčata. Mně trvalo, než jsem si k nim našla cestu. Teď už mi doma nesmí chybět. Používám je k dochucování omáček, dresinků, pomazánek i polévek. Je dobré mít je v zásobě. Vyberte ta nejkvalitnější, je to znát na chuti…

Tento recept je další ze seriálu “Párování jídla s vínem“ a připravila jsem ho společně s vinisto. Vinisto není eshop, ale online tržiště, kde snadno koupíte velmi kvalitní vína přímo od vinařů. Mě nejvíce zajímají vína naturální, autentická, bio, zkrátka pěstovaná v souladu s přírodou.

Tento recept jsem zpracovala i formou videa, mrkněte na REEL Losos v krémové toskánské omáčce

Ingredience

  • 2 porce lososa
  • 1 šalotku
  • 4 větší sušená rajčata naložená v oleji
  • 40 g parmezánu
  • 60 ml suchého bílého vína
  • 150 ml 30% smetany
  • 2 hrsti baby špenátu
  • Pepř
  • Olivový olej

Příloha je na vás. Hodí se čerstvé těstoviny, opečené brambory, bagetka.

Postup

  1. Lososa ochuťte. Buď jen solí a pepřem, nebo můžete smíchat olivový olej s kořením a lžičkou javorového sirupu a potřít ho.

  2. Na oleji orestujte šalotku, přidejte sušená nakládaná rajčata v oleji, Víno, nechte chvíli provařit

  3. Přidejte smetanu a pokud je to všechno moc řídké, chvíli nechte probublávat a smetana přirozeně zhoustne. Ochuťte pepřem

  4. Vsypte sýr, baby špenát a už jen prohřejte.

TIP na párování s vínem

V receptu jsem použila víno od Michala Kacetla. Je to zapálený vinař se Znojemska, jehož vína kvasí dlouho, spontánně a zrají na kalech bez přidané síry 💛

Varianta bez ryby

Pokud z jakéhokoliv důvodu nejíte nebo nemůžete ryby, místo lososa zvolte kuřecí prsa. Můžete je pozvolna orestovat na pánvi nebo připravit na nízkém stupni v horkovzdušené fritéze.

Varianta bez masa

Máte chuť dát si tu úžasnou krémovou omáčku, ale chcete ji připravit ve vegetariánské verzi? Zvolte přírodní tofu. Nakrájejte ho na větší kousky, ochuťte kořením nebo potřete marinádou a krátce opečte.

> ☝️ Jako další jídlo doporučuji vyzkoušet tyto Vege knedlíčky se zelím z červené řepy

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...