Tento recept je další ze seriálu "Párování vína s jídlem" a připravila jsem ho společně s vinisto. Vinisto je online tržiště, kde pohodlně nakupuji především vína pěstovaná v souladu s přírodou.
Vyhovuje mi, že si mohu objednat i naturální, autentická či bio vína od různých vinařů a vinisto mi je doručí obratem v jedné zásilce. Mohu tak podpořit i malá rodinná vinařství, kterým záleží na kvalitě...
Recept je na menší množství, pokud je vás více, tak knedlíčky udělejte ze 2 tofu a hotovo :)
Ingredience na 3 porce
- 250 g pečiva dle vašeho gusta (typově bagetka, houska, rohlík)
- 1 balení přírodního nebo ochuceného tofu
- 2 vejce
- 1 větší cibule
- Ghí nebo olivový olej
- 3 lžíce krupice
- Hrst na jemno nasekané zelené petrželky
- Sůl, pepř
- 2 lžíce bílého jogurtu
Na zelí z řepy
- 3/4 kg červené řepy
- 1 červená cibule + tuk na orestování
- 80 ml suchého intenzivního červeného vína (hutnější, tmavší rubínová barva)
- 1 lžíce balsamikového krému
- Drcený kmín
- Sůl, pepř
Postup
Knedlíčky
Pečivo nakrájejte na malé kostičky. Rozprostřete je na plech a krátce zapečte v troubě, aby chytly barvu. Vejce dobře prošlehejte a promíchejte s kostičkami pečiva. Nechte chvíli odležet.
Cibuli orestujte na tuku do zlatova. Tofu vysušte, nastrouhejte na jemno nebo posekejte na drobno a přidejte do pánve. Ochuťte solí, pepřem, kmínem případně kořením, pokud jste použili neochucené tofu.
Směs z pánve promíchejte s pečivem, přidejte petrželku, krupici a propracujte. Po chvíli zjemněte pár lžícemi jogurtu, aby směs byla kompaktní. Je potřeba ji chvíli míchat, aby se vše propojilo.
Tvořte menší nebo střední knedlíčky a vařte pozvolna asi 15 minut ideálně nad párou. Doba se řídí velikostí knedlíčků. Doporučuji pařák s rovným dnem.
Řepa
Neoloupanou řepu uvařte do poloměkka. Pak ji oloupejte a nastrouhejte na hrubo.
Červenou cibuli nakrájejte na jemno a orestujte. Přidejte řepu, červené víno, ochuťte solí, pepřem, kmínem a duste asi 10 minut. Ke konci chuť dolaďte balsamikovým krémem, který i zjemní konzistenci.
TIP na kvalitní červené víno
Pokud si chcete do zelí přidat víno, které bude zajímavé nejen chutí, ale i procesem kvalitního zpracování, doporučuji mrknout na vinisto, konkrétně Vinné sklepy Maršovice. Mají červené víno bez siřičitanů, dokonce i verzi "natural", či pozdní sběr. Kvalita za příjemné ceny...
☝️Jako další jídlo bez masa doporučuji vyzkoušet tyto Tyrolské fleky se zelím
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.