Rychle / jednoduše / zdravě

Jídlo & víno: Vege knedlíčky se zelím z červené řepy

Odlehčená vege verze špekových knedlíků se zelím. Vyzkoušejte zelí udělat z červené řepy a do knedlíčků zakomponujte tofu. Toto jídlo překvapí svojí chutí i sytostí. Červené víno řepu perfektně vyladí a dodá jí hloubku.
Červená řepa recept

Tento recept je další ze seriálu "Párování vína s jídlem" a připravila jsem ho společně s vinisto. Vinisto je online tržiště, kde pohodlně nakupuji především vína pěstovaná v souladu s přírodou.

Vyhovuje mi, že si mohu objednat i naturální, autentická či bio vína od různých vinařů a vinisto mi je doručí obratem v jedné zásilce. Mohu tak podpořit i malá rodinná vinařství, kterým záleží na kvalitě...

Recept je na menší množství, pokud je vás více, tak knedlíčky udělejte ze 2 tofu a hotovo :)

 Ingredience na 3 porce

  • 250 g pečiva dle vašeho gusta (typově bagetka, houska, rohlík)
  • 1 balení přírodního nebo ochuceného tofu
  • 2 vejce
  • 1 větší cibule
  • Ghí nebo olivový olej
  • 3 lžíce krupice
  • Hrst na jemno nasekané zelené petrželky
  • Sůl, pepř
  • 2 lžíce bílého jogurtu

Na zelí z řepy

  • 3/4 kg červené řepy
  • 1 červená cibule + tuk na orestování
  • 80 ml suchého intenzivního červeného vína (hutnější, tmavší rubínová barva)
  • 1 lžíce balsamikového krému
  • Drcený kmín
  • Sůl, pepř

 Postup

Knedlíčky

  1. Pečivo nakrájejte na malé kostičky. Rozprostřete je na plech a krátce zapečte v troubě, aby chytly barvu. Vejce dobře prošlehejte a promíchejte s kostičkami pečiva. Nechte chvíli odležet.

  2. Cibuli orestujte na tuku do zlatova. Tofu vysušte, nastrouhejte na jemno nebo posekejte na drobno a přidejte do pánve. Ochuťte solí, pepřem, kmínem případně kořením, pokud jste použili neochucené tofu.

  3. Směs z pánve promíchejte s pečivem, přidejte petrželku, krupici a propracujte. Po chvíli zjemněte pár lžícemi jogurtu, aby směs byla kompaktní. Je potřeba ji chvíli míchat, aby se vše propojilo.

  4. Tvořte menší nebo střední knedlíčky a vařte pozvolna asi 15 minut ideálně nad párou. Doba se řídí velikostí knedlíčků. Doporučuji pařák s rovným dnem.

Řepa

  1. Neoloupanou řepu uvařte do poloměkka. Pak ji oloupejte a nastrouhejte na hrubo.

  2. Červenou cibuli nakrájejte na jemno a orestujte. Přidejte řepu, červené víno, ochuťte solí, pepřem, kmínem a duste asi 10 minut. Ke konci chuť dolaďte balsamikovým krémem, který i zjemní konzistenci.

TIP na kvalitní červené víno

Pokud si chcete do zelí přidat víno, které bude zajímavé nejen chutí, ale i procesem kvalitního zpracování, doporučuji mrknout na vinisto, konkrétně Vinné sklepy Maršovice. Mají červené víno bez siřičitanů, dokonce i verzi "natural", či pozdní sběr. Kvalita za příjemné ceny...

☝️Jako další jídlo bez masa doporučuji vyzkoušet tyto Tyrolské fleky se zelím

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Červená řepa zelí recept

Zelí z červené řepy je tradičnímu zelí tak podobné...

 
Červené víno vinisto

Do zelí z červené řepy se perfektně hodí suché hutnější červené víno. Dodá řepě bohatou a hlubokou chuť. Já jsem použila "Dobrou vinici" z vinisto.cz

 
Zelí z červené řepy

Teď jsem udělala střední knedlíky, pěkně vypadají i menší knedlíčky...Můžete je posypat orestovanými proužky cibule...

 
Červená řepa zdravý recept

Toto "obyčejné" jídlo můžete naservírovat tak, že bude vypadat výjimečně. Ozdobte cibulí, petrželkou a překvapte...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?