Recept

Losos na pomerančovém pepři – Šťavnatý a osvědčený postup

Když máte po ruce kvalitního lososa, tak ho fakt nechcete zkazit. Čím ho dochutit a jak opéct, aby měl šmrnc a zůstal šťavnatý? Zde je osvědčený postup.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Vždy jsem měla v hlavě, že losos se musí začít opékat kůží dolů. Mně se poslední dobou osvědčil postup, kdy opékám jako první “růžovou” stranu bez kůže. Ochutím ji pomerančovým pepřem, krátce zatáhnu a pak teprve otočím. Díky tomu se pomerančový pepř pod pokličkou krásně rozvine a příjemně změkne.

Když je kvalitní losos, je škoda ho chuťově přebíjet omáčkami nebo “nejistými” kořenícími směsmi. Pomerančový pepř, nebo li Orange pepper, je za mě jedna z top verzí dochucení. Nechá vyniknout chuť ryby, jen ji podtrhne a dodá neokázalý šmrnc.

 Ingredience

  • Porce lososa s kůží
  • Máslo nebo přepuštěné máslo
  • Koření pomerančový pepř – super je Orange pepper
  • Sůl
  • Jako příloha polníčkový salát + kousek opečené chlebové placky nebo bagetky

 Postup

  1. Porci lososa s kůží osušte papírovou utěrkou. Nepřilnavou pánev jen lehce vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Na straně, kde není kůže, ochuťte lososa pomerančovým pepřem. Touto “růžovou stranou” s kořením ho dejte na pánev a jen krátce nechte zatáhnout, lehce zezlátnout. Žádné prudké přepalování.

  2. Lososa ihned otočte kůží dolu, přidejte do pánve kousek přepuštěného másla a nechte pod pokličkou pozvolna na mírný stupeň dusit. Doba záleží na velikosti porce. Někdy stačí 7 minut, jindy 12. Hlavní je, nechat lososa prohřívat se velmi pomalu. Bude pak vláčný a nevysušený.

  3. Ke konci přidejte k rybě ještě kousek másla, trochu pomerančového pepře a odstavte z plotny. Nechte chvíli stát, aby se chutě rozvinuly.

Podávat můžete s baby bramborami, zeleninovým salátem nebo také kouskem pečiva. Na fotce vidíte domácí flatbread, který jsem připravila na pánvi.

TIP č. 1

Aby měl polníčkový salát výraznou chuť, doporučuji ho promíchat s trochou jablečné balsamikové redukce nebo vyzrálým balsamikovým octem. K polníčku se pak dále hodí malá keříková rajčátka a okurka. Polníček je bohatý na živiny, je nízkokalorický, obsahuje prospěšný chlorofyl a je šťavnatý. K lososu se skvěle hodí.

 TIP č. 2

Pomerančový pepř od Davídka, je vychytaná směs koření, kterou ráda využívám nejen na ryby, ale i na krůtí steak. Šmrnc dodá i jednoduché smetanové omáčce. Vyhovuje mi, že má tento Orange pepper hrubší strukturu, takže působí na rybách či krevetách zajímavě. Přesně jako na fotce u tohoto receptu.

 TIP č. 3

Pokud máte porce lososa hodně vysoké, je dobrý postup nechat ho zatáhnout na pánvi a pak nechat pod pokličkou pozvolna dělat v troubě. Na nízký stupeň, např. 15 minut. Hlavně ho nepřesušit.

> ☝️Pokud budete mít chuť dát si někdy jen sytý salát, doporučuji vyzkoušet tento Bulharský šopák

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...