Recept

Lívance z ovesné a rýžové mouky s tvarohovo-smetanovým krémem – kynuté, bez lepku

Výbornou chuť kynutých lívanců si můžete snadno dopřát i bez bílé polohrubé. Skvěle funguje kombinace bezlepkové ovesné a rýžové mouky. Nadýchaný domácí krém z tvarohu a šlehačkové smetany je na lívancích neodolatelný...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Kynuté lívance mají jedinečnou chuť i konzistenci. Jejich příprava je snadná. Stačí dát těstu dostatečný prostor na teplém místě a nechat ho pracovat.🙂

Pokud doma máte rádi lívance, vyplatí se pořídit si kvalitní lívanečník. Ušetří vám to čas i nervy. Kvalitní lívanečník lze poznat tak, že má nepřilnavý povrch a má tlusté dno. V ruce je těžký a stojí zato vybrat ten dražší.

Já někdy lívanečky upeču jako “sváču s sebou” a suché je beru do krabičky na výlet. Nejsou mastné a vydrží vcelku cokoliv.🙂

Ingredience

Na těsto

  • 150 g ovesné mouky bez lepku
  • 100 g jemně mleté rýžové mouky
  • 400 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžíce sypkého oslazovadla dle vašeho stylu

Na krém

  • 1 vanička jemného tvarohu (250 g, dala jsem polotučný)
  • 1 smetana ke šlehání (200 g, 31 – 33%)
  • Dle chuti trochu dosladit (např. javorovým sirupem, medem nebo nízkoglykemickou alternativou)

Dále k opékání lívanečků přepuštěné máslo Ghí a různé džemy či povidla k mazání.

 Postup

  1. Mléko trochu ohřeju, aby bylo vlažné. Vsypu do něj droždí, případně přidám čerstvé droždí. Metličkou promíchám s vejcem, osladím a vsypu mouku. Ideálně prosátou přes sítko, aby byla nadýchaná. Důkladně promíchám, mísu přikryju utěrkou a nechám kynout alespoň hodinu na teplejším místě.
  2. Smetanu ke šlehání vyšlehám elektrickými metličkami “do pevna”. Promíchám s tvarohem a doladím chuť. Ideálně nechám alespoň půl hodiny v lednici vychladnout.
  3. Rozehřátý lívanečník vytřu metličkou přepuštěným máslem. Vychynuté těsto promíchám a lžící dávkuji těsto. Lívanečky opekám z obou stran na střední stupeň jen pár minut do zlatova, aby se zbytečně nepřepekly.
  4. Každý lívanec namažu džemem a doplním o tvarohovo smetanový krém. Hotovo!

 TIP č. 1

Lívance mohou být nehorázná kalorická bomba, nebo také “fit” svačinka. Stačí základ udělat podle návodu a cukr nahradit např. erythritolem. Dále běžný džem se spoustou cukru vyměnit za 100% džem jen z ovoce a místo šlehačky tvaroh rozmíchat s krémovým jogurtem. Výborná je také kombinace lehké zakysané smetany a Skyru.

TIP č. 2

Jako další variantu dávám k lívancům jen krém a čerstvé ovoce. Mimo sezónu sáhnu klidně do mrazáku pro jahody. Ty nechám v rendlíku povolit, krátce je provařím, trochu osladím a doplním o chia semínka. Díky tomu rychle vznikne domácí kompaktní jahodový “chia džem”.

> ☝️Nemáte čas na kynutí? Doporučuji vyzkoušet tyto lívance z podmáslí s opečenými banány

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...