Recept

Kynuté lívance s cizrnovou moukou

Připravit domácí kynuté lívance je jednoduché, zapojit alternativní mouku zase nápadité a z nutričního hlediska přínosné.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Sladká domácí snídaně v podobě palačinek, křehkých vaflí či nadýchaných lívanců přijde jednou za čas vhod 🙂 A záleží jen na nás, které ingredience nás dovedou k výsledku 🙂

Existuje mnoho receptů na lívance bez kynutí, na tomto webu třeba tyto cottage lívance.

Domácí kynuté lívance jsou snadné na přípravu, jen se musí počítat s časem navíc na kynutí. Jejich chuť je zase něco úplně jiného. A jak jsou nadýchané!

 Potřebujete (cca 16 lívanců)

  • 350 ml mléka
  • 250 g mouky ( dávám 100 g hrubé, 100 g jemně mleté cizrnové a 50 g jemně mleté špaldové)
  • 1 vejce
  • 20 g čerstvého droždí ( 1/2 kostky)
  • 2 lžíce cukru ( dala jsem přírodní Muscovado)
  • Špetku soli

 Postup

  1. Droždí rozetřu se lžičkou cukru, zaliju vlažným až teplým mlékem, rozmíchám a nechám vzejít kvásek.
  2. Rozmíchám pak se zbylým mlékem (NE studené) a s vejcem. Pak postupně přisypu mouku, ideálně přes sítko prosátou a přidám špetku soli.
  3. Těsto nechám kynout na teplém místě minimálně 40 minut. Pokud bude kynout déle, vůbec to nevadí.
  4. Nepřilnavý lívanečník ( případně pánev) vytřu pomocí mašlovačky tukem a pomocí naběračky vlévám nadýchané těsto. Peču z obou stran do zlatova.

Lívanečky není dobré zbytečně “přepékat”, aby neztratily vláčnost.

Ochutit je můžete povidly bez konzervantů a lžičkou zakysané smetany. V sezóně se hodí čerstvé bobulovité ovoce.

V rámci pestrosti jídelníčku je výhodné do tradičních receptů zapojovat “jiné” ingredience. V tomto případě cizrnovou mouku. Výsledek je vynikající.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...