V mnoha receptech je zažitý postup, kdy se květák musí předem předvařit a pak s ním dál pracovat. Na tyto placičky je ale možné použít na drobno posekaný syrový květák, který se v troubě upeče…
Placičky jsou připravené během chvilky. Je možné je upéct i na pánvi, příprava v troubě má ale své výhody. Méně použitého tuku a žádné hlídání a stepování u plotny. 😀
Ingredience na 12 placiček (1 plech)
500 g na drobno posekaných syrových růžiček květáku (dělala jsem v robotu)
3 vejce z volného chovu
50 g kukuřičné strouhanky ( nebo jiná “suchá” alternativa)
1 lžíce olivového oleje do těsta
Na dochucení sůl, muškátový květ, čtvrt lžičky kurkumy nebo kořenící zeleninová směs dle chuti)
Olej na potření pečícího papíru
Postup
Růžičky květáku rozsekám v robotu na malé kousky. Smíchám s vejci, přidám strouhanku, trochu olivového oleje a dochutím. Jako základ dávám sůl, pepř, muškátový květ a trochu kurkumy. Hodí se ale i různé čerstvé či sušené bylinky, česnek…
Plech vyložím pečícím papírem, ten potřu olejem a lžící tvořím hromádky a z nich placičky. Pokud máte např. rozprašovač s olivovým polejem, je možné placičky ještě zvrchu lehce “přestříknout či zacáknout”
Peču na 200 stupňů asi 25 minut. Hotovo!
TIP
Pokud chcete placičky extra voňavé, je možné do nich přidat sušenou či orestovanou cibuli a stroužek česneku
Květákové placičky podle tohoto receptu je možné udělat stejným způsobem také z brokolice. Skvěle se k nim hodí domácí dip z vykapaného jogurtu s bylinkami a česnekem.