Recept

Květáková polévka se žloutkem a muškátovým květem

Krémová květáková polévka je zcela jednoduchá na přípravu. Stačí ji jen správně ochutit. Plnost chuti v základu zajistí vývar, žloutek a mletý muškátový květ.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Většinu krémových zeleninových polévek připravuji bez zahušťování “navíc”. U této květákové polévky jsem se ale rozhodla zahustit ji trochou rýžové mouky, která má neutrální chuť a pomohla kompaktnější konzistenci. Rýžovou mouku pak obecně používám k nahrazení jen části bežné mouky třeba v moučnících.

Potřebujete

  • 1 střední květák
  • 0,8 l vývaru ( + další na doladění konzistence)
  • 1 žloutek
  • Sůl, mletý muškátový květ
  • 50 ml smetany na zjemnění ( může být i rostlinná)
  • 2 lžíce rýžové mouky (lze vynechat)
  • Na doladění např. sýr cheddar, zelené bylinky, opražená semínka atd.

 Postup

  1. Růžičky květáku zaliju vývarem, přidám 2 lžíce rýžové mouky a vařím do změknutí květáku, tedy asi 10 minut.
  2. Rozmixuji do hladka, přidám žloutek, dle chuti osolím, ochutím muškátovým květem ( jen na špičku lžičky, je hodně aromatický) a už nevařím.
  3. Zjemním trochou smetany, promíchám a hotovo!

Na talíři doladím dle chuti a preferencí jednotlivých strávníků 🙂

A pokud si s květákem chcete o trochu více pohrát, doporučuji tento recept na obalovaný květák pečený v troubě, který chutná skvěle, ale není vůbec mastný 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...