Recept

Kuřecí vývar s jemnou kořenovou zeleninou a domácí strouhanou zavářkou

Výborná domácí polévka, jejíž základ tvoří silný kuřecí vývar. Na jemno nastrouhaná kořenová zelenina a jednoduchá tradiční zavářka dodají vývaru zase jiný charakter.👍

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Vývar jsem nejčastěji připravovala tak, že jsem kořenovou zeleninu přidávala k masu v polovině varu, jako zavářku jsem používala nudle nebo domácí knedlíčky.

Stačí však jiný postup a polévka je chuťově úplně jiná. V tomto případě jsem kořenovou zeleninu nastrouhala do vývaru a jen krátce povařila. Polévka je pak více “živější”.

Samostatná kapitola je pak strouhání do polévky. Je to naprosto jednoduchá zavářka, která se v tradiční kuchyni dělala z vejce a hrubé mouky. Já samozřejmě s moukami různě experimentuji a tuto zavářku dělám se špaldovou moukou, ale třeba i s čirokovou či pohankovou. Stačí, že zůstane zachovaný základní princip, a to tuhé těsto, které jde nastrouhat.🙂

 Ingredience

  • cca 2 litry domácího silného kuřecího vývaru
  • 2 střední mrkve
  • 2 kořene petržele
  • Kousek celeru
  • Maso z vývaru nakrájené na drobné kousky (lze vynechat)
  • Hrst nasekané zelené petrželky

Na strouhání do polévky

  • 1 vejce
  • cca 120 g mouky (nakombinovala jsem celozrnnou špaldovou a hrubou mouku, může být částečně i pohanková)

 Postup

  1. Uvařte si klasicky silný kuřecí vývar, jak jste zvyklí. Já ho nejraději dělám přes noc v pomalém hrnci.
  2. Připravím si strouhání. Vejce postupně zpracovávám s moukou až do požadované tužší konzistence. Vznikne koule nebo hrudka, která je při zpracování celkem tuhá a těsto jde nastrouhat na hrubém struhadle. Těsto lze nastrouhat rovnou do polévky, tradičněji a “správně” se těsto nastrouhá na tácu nebo prkénku, strouhání se rozprostře a nechá chvíli odležet, oschnout.
  3. Kořenovou zeleninu očistím a nastrouhám ji na jemném struhadle. Někdy dávám více petržele, jindy zase mrkve.
  4. Vývar scedím, přivedu ho k varu. Počítám s tím, že už je dostatečně výrazný, silný a ochucený. Do mírně vroucího vývaru přidám zeleninu a pár minut povařím. Zeleninka je jemná, je hned hotová, není třeba vařit ji dlouho. Ztratila by svoji “čerstvou chuť”.
  5. Na závěr vsypu strouhání a na mírném stupni krátce asi 3 minuty provařím. Strouhání začne vyplouvat na povrch.🙂 Doladím na jemno nasekanou čerstvou petrželkou a přidám drobné kousky kuřecího masa z vývaru, pokud je tam přidat chci. Hotovo!

> ☝️Z domácího vývaru také někdy následně dělám tuto jednoduchou česnečku. Česnečka nikdy neurazí.🙂

Ať se vám polévka povede! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...