Recept

Kuřecí špízy souvlaki s tzatziky

Grilované kousky předem marinovaného masa jsou perfektní s tradiční přílohou tzatziky a opečeným pita chlebem. Oblíbené řecké jídlo, které je výborné a nenáročné na přípravu. Příprava v troubě nebo na grilu.👍

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Souvlaki je tradiční řecké jídlo. V originální podobě se jedná o naložené kousky vepřového nebo jehněčího masa, které se napíchají na špejli a grilují. Oblíbená je také kuřecí varianta.

Osvědčenou přílohou je tzatziky, které se vyplatí udělat poctivě podle tradičního receptu. Není to totiž jen nastrouhaná okurka v jogurtu.🙂

Když dělám souvlaki z kuřecího masa, dávám ho pod gril do trouby rovnou. U vepřových variant šéfkuchaři doporučují špízy nejdříve opéct na pánvi a pak teprve dávat do trouby. Cíl je ve všech případech jasný, a to krásně opečené a propečené měkké maso.👍

 Ingredience

  • 500 g kuřecího masa (prsa nebo kuřecí vnitřní filet)
  • 100 ml olivového oleje
  • Šťáva z půlky citrónu (může být i trošku citronové kůry)
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř a sušené bylinky (např. oregano, tymián, rozmarýn)

Pro jinou a výraznější marinádu můžete přidat i červenou papirku a lžičku hořčice)

Na tzatziky

  • 2 okurky
  • cca 250 g řeckého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • Citronová šťáva
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Nasekaný kopr (čerstvý nebo sušený), může být i pár lístků nasekané máty
  • Sůl, pepř

 Postup

  1. Kuřecí maso nakrájím na menší kousky a naložím ho do marinády z olivového oleje, citronové šťávy a koření. Nádobu přikryju fólií a nechám marinovat ideálně přes noc.
  2. Kousky masa napíchám na špejle a dám péct do předem vyhřáté trouby pod gril nebo je opékám tradičně na grilu. V troubě je peču na 200 stupňů asi 25 minut. Délka se řídí typem a velikostí kousků masa a také konkrétním způsobem pečení.
  3. Příprava TZATZIKY. Okurku oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle. Nechám ji chvíli odležet, aby začala pouštět vodu. Okurku dám do sítka a vymačkám z ní důkladně vodu. Pak už jen vymačkanou okurku smíchám s jogurtem a ochutím česnekem, koprem, citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Chuť vyladím tak, aby mi vyhovovala.
  4. Na talíř naservíruji špejli s opečeným masem a porcí tzatziky. K zakousnutí se k tomuto jídlu podává také opečený pita chéb.

> ☝️Můžete na špejle napíchat také zeleninu a upéct v troubě krůtí karbanátky se zeleninovými špízy

Ať se vám špízy povedou!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...